Сензори предвиждат с точност времето и развитието на растенията

Новите технологии в помощ на фермерите

22.04.2019 г.

Сензори предвиждат с точност времето и развитието на растенията

Факторите, които фермерите трябва да предвиждат и управляват, са много. Един от тях, обаче, изглежда неуправляем – времето. Той става все по-важен, а същевременно стопаните не могат да направят много, за да го предвидят.

Все пак новите технологии дават решение и на този проблем. Възможно е фермерите да получават хипер локална информация за растенията в пиковия сезон, пише онлайн изданието farmprogress.com.

Understory, технологична стартираща компания, разраства дейността си и в селското стопанство и осигурява ниво на метеорологична информация, което не е наблюдавано в миналото, коментира Дарси Павлик, вицепрезидент глобалното земеделие в компанията. "Ние сме едновременно софтуер и хардуер", обяснява той. "Когато разполагате с хардуер, който позволява друга степен на точност, достъпна за индустрията, това е вече различно“, допълва той.

Сензорът за метеорологични условия с размер на топка за бейзбол отчита редица фактори. Той върви в комплект със софтуерен пакет, който включва машинно обучение и изкуствен интелект за вземане на решения.

Павлик отбелязва, че компанията работи с големи компании за семена, които търсят повече от обикновените основни данни за времето. „Необходима е по-голяма степен на прецизност, за да се оптимизират производствените области. Тази информация те използват, за да управляват датите на прибиране на реколтата и напояването“, обяснява той.

Компаниите за семена постоянно търсят начини за повишаване и подобряване на производителността. „Работим с големи мултинационални компании за семена и те имат много знания за това как да прилагат данните за напояване, пръскане срещу вредители“, посочва още Павлик.

Устройството „улавя“ метеорологичните условия и на базата на измервания дава информация кога да се пръска или напоява. То няма движещи се части и може да се ползва дълго време на полето. Сензорът може да се инсталира и в отдалечени райони, както и в периферията на обработваемата земя, и не се нуждае от особено внимание. Покрива от 4 хил. до 5 хил. акра земя и измерва всички метеорологични параметри, включително валежите, скоростта на вятъра, посоката, температурата, влажността, точката на оросяване, слънчевата радиация, градушката. Чрез екстраполация на измерванията се създават и много сложни модели.

Сензорът улавя 100 000 измервания в секунда, обяснява Павлик. Данните се получават в реално време чрез уеб интерфейс, на чиято база точно се предвиждат болести по растенията, поява на вредители и т.н.

Компанията все още не е готова за масово производство на технологията и директни продажби на земеделските производители. Все още се оценява, чрез работата с фирми производители на семена и специализирани фирми, как хипер локалната информация, комбинирана с допълнителен софтуер за интерпретация, може да предложи възвращаемост в бъдеще.

Sinor.BG

Свързани материали

Споделяне на сайта