Канелата може да помогне за решаване на проблеми в градината

18.04.2019 г.

Канелата може да помогне за решаване на проблеми в градината

Канелата може да се използва за решаване на различни проблеми в градинарството. Известен е фактът, че канелата е естествен фунгицид, който спира разпространението на гъбичките и отблъсква вредителите, а също така ускорява процесите на вкореняване на резници. Тя дава отлични резултати  не само като защитава растенията, но и спомага за  заздравяването им при леки наранявания.

Кога можем да използваме канела?

1. Канелата елиминира гъбичките, които са враг на доброто здраве на растенията. При появата на плесени и гъбички в пръстта около растенията е нужно да поръсим с канела на прах и това ще предотврати тяхното развитие и размножаване. Ако са много упорити е необходимо да се отстрани механично част от повърхностния слой и отново да се поръси с канела.
Когато гъбичките са се настанили върху самите растения, то тогава трябва да се посипе малко количество прах върху тях и това ще преустанови развитието им. Ако на даден участък се наблюдават периодично плесени и гъбички, което се дължи на влошени почвени условия, то профилактичното наръсване с канела ще предотврати появата им.

2. Канелата може да лекува различни гъбични заболявания, които нападат растенията. Много често семената не могат да покълнат, защото са атакувани от плесенни гъбички, които унищожават младите кълнове. Това може да се случи и с младите растения, като резултат от редица заболявания, които са причинени от различни видове гъбички или лоши почвени условия.
Този ефект може да се избегне, ако се добави канела директно в почвата при засяване на семената.

3. Канелата прогонва мравките и мушиците от градината. Малки количества от подправката помагат да ги елиминираме, като поръсваме периодично пръстта около растенията и на местата, които обитават.

4. Канела за вкореняване на резници – не е нужно да ползваме химикали за стимулиране на процеса. Достатъчно е да поръсим с малко канела непосредствено преди да ги засадим.
При по-голямо количество резници може да се използва естествен фунгицид на основата на канела – ½ литър вода, 2 натрошени таблетки аспирин, 1 супена лъжица канела. Тази смес престоява 12 часа, прецежда се и резниците се поставят в нея за 2 часа. Аспиринът действа като ускорител на растежа, а канелата е фунгицид. Сместа не бива да се използва повторно, защото губи свойствата си.

5. С канела могат да се третират растителни увреждания, които са възникнали в резултат на резитба, почистване от плевели или други операции. Посипването с канела на прах ще предотврати появата на заболявания и ще ускори процесите на възстановяване

Начини за борба с мана по доматите без фунгициди!

 

Sinor.BG

Споделяне на сайта