За хиляда тона картофи са представени фалшиви фактури по обвързаната подкрепа през 2018 година

Фонд „Земеделие“

18.04.2019 г.

За хиляда тона картофи са представени фалшиви фактури по обвързаната подкрепа през 2018 година

След едномесечните проверки, които фонд „Земеделие“ извърши, преди да изплати средствата по обвързаната подкрепа в сектор „Плодове и зеленчуци“, експертите са установили, че за хиляда тона картофи земеделските производители са представили фалшиви фактури и касови бележки, затова и парите за тези количества не са платени. Това съобщиха за Синор.БГ от фонда след изплащането на средствата за 2018 г.

След преглед на предоставените отчетни документи за реализирана продукция фондът е признал и платил фактури за продадени над 220 000 тона картофи, като отговарящите за подпомагане площи по наредба 3 през Кампания 2018 са били 11 150 ха, или 111 500 декара, сочи статистиката на фонда.

Да, но за пореден пък се оказва, че фондът е платил продукция за площи, които са три пъти повече от тези, фигуриращи в регистрите на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) като реално проверявани, тъй като според европейското законодателство всеки производител на картофи трябва да фигурира в подобни регистри. Ще припомним, че от асоциацията на картофопроизводителите вече втора година алармират, че регистрираните в БАБХ редовни производители на картофи са заявили, че отглеждат едва 39 хил. дка, сиреч доста под 111-те хиляди декара, за които са платени пари по обвързаната подкрепа.

Гафът с това разминаване лъсна още през миналата година, когато браншовиците посочиха, че картофите са единственият зеленчук с регистрирани болести, който се наблюдават от БАБХ, затова и там контролът върху реалните картофопроизводители би могъл да стане много лесно.

Независимо от това обаче фермерите, които заявяват пред фонда, че отглеждат картофи, за които им се полагат субсидии и през 2018 г. са обявили, че обработват 111 500 декара. И никой от контролните органи в системата на министерството на земеделието не се самосезира за извънредни проверки.

И тъй като фонд „Земеделие“ е институция, различна от БАБХ, от там ни отговориха, че спазват пълното законодателство. А именно – „разпределянето на субсидиите по схемите и мерките на директните плащания  става по ясни правила“, поясниха от фонда на въпроси на Синор.БГ.

Когато определено лице не изпълнява изискванията, заложени по наредба 3, то не получава субсидия. Всички заявления минават на 100% административна проверка, като 7,5% от площите се проверяват на място, на базата на „риск анализ“.

Схемите с картофите!

Същевременно и всичките документи, представени за доказване на реализирани и произведени количества, трябва да отговарят на задължителните реквизити по Закона за счетоводството. В случай, че от фонда имат подозрения за достоверността на фактурите и касовите бележки, те сигнализират Националната агенция по приходите, откъдето правят и насрещни проверки. „При съмнения, че се предоставят фалшиви фактури, специална дирекция във фонда извършва допълнителна проверка. Ако тя констатира съмнения, сезира компетентните държавни органи“, обясниха още от фонд „Земеделие“.

Синор.БГ очаква БАБХ също да се сезира по въпроса с размера на площите с картофи, които се проверяват. Защото, ако се върнем само преди шест години, ще видим, че през 2013 година при обработката на 120 хиляди декара с картофи получаваните добиви максимално са достигали 180 хиляди тона, т.е. доста под 200-те хиляди тона картофи, получени при обработката на 111-те хиляди декара през 2018 година. А тогава по пазарите все още има много български картофи, докато сега в търговските вериги е пълно с продукция от Полша, Германия, Франция и др. държави.

Sinor.BG

Споделяне на сайта