Европарламентът гласува доклад за двойния стандарт на храните

Последна сесия преди изборите

17.04.2019 г.

Европарламентът гласува доклад за двойния стандарт на храните

На последното си заседание в Страсбург Европейският парламент одобри доклад за двойния стандарт по храните, въз основа на който се очаква да се дискутира и в следващия парламент. „С днешното гласуване ще прекратим селективното движение на стоки и услуги, което е резултат от предлагането им във вариант „Източна“ и във вариант „Западна“ Европа, и то ще стане свободно, каквото е предвидено да бъде“, коментира евродепутатът Момчил Неков. И допълни, че е извоювана глоба за закононарушителите с максимален размер от поне 4% от годишния оборот на търговците.

При гласуването днес докладът е одобрен с 474 гласа „за“, 163 „против“ и 14 „въздържал се“.

„Оттук нататък процедурите по практическото прилагане на Директивата трябва да се задействат от органите посочени от държавите членки в най-кратки срокове, за да могат да се прилагат съответните мерки срещу некоректните компании“, заяви евродепутатът.

„Борбата срещу „Европа на две скорости“ трябва да продължи и в следващия Европейски парламент. След повече от 10 години членство няма как да се заблуждаваме, че този проблем не съществува. Сега това е огромна победа за България, но има още много сфери, в които имаме работа.“, заключи Момчил Неков.

Sinor.BG

Споделяне на сайта