Виетнам забрани вноса на глифозат

Без консултации с фермерите и браншовите агроорганизации

17.04.2019 г.

Виетнам забрани вноса на глифозат

Виетнам обяви, че забранява вноса на глифозат, съобщава онлайн изданието Земеделски култури. Това е още един удар върху германския гигант Bayer, който придоби производителя на глифозат Monsanto. Преди месец пък съд в щата Калифорния, САЩ, присъди почти 80 милиона щатски долара на ищеца по делото Hardeman срещу Monsanto заради случай на онкологично заболяване у човек, боравил с препарата десетилетия наред.

Първоначално съдебните заседатели подведоха Bayer под отговорност и присъдиха сума в размер на почти 290 милиона долара, но в последствие я намалиха, посочва изданието.

CropLife Asia – организация, която се счита за регионалният глас на агроиндустрията в Югоизточна Азия, предупреди, че забраната върху глифозата отнема от земеделците един от най-ефективните хербициди, което е „сигнал за отклонение от напредъка на земеделието във Виетнам“, посочва се в позиция на организацията.

Асоциацията подчертава, че не са проведени консултации с фермерите, а решението е взето еднолично от правителството. Не са водени и дискусии с национални или глобални експерти. Според организацията решението ще доведе до увеличаване на разходите на фермерите.

Според PG Economics допълнителните разходи за контрол на плевелите за азиатските земеделски производители ще бъдат между 1,4 и 1,9 милиарда щатски долара, посочва изданието.

Sinor.BG

Споделяне на сайта