Чесънът се нуждае от добро подхранване

Практика

18.02.2019 г.

Чесънът се нуждае от добро подхранване

Летният чесън се засажда в края на февруари и началото на март, а зимният през октомври. И в двата случая може да се отглежда за зелен и за глави. Много е взискателен към хранителните вещества и особено към органичните. Харесва добре разложен оборски тор, който се внася преди засаждане, но не понася свежия.

Възможно е всяка година да се наблюдава една и съща картина – върховете на младия чесън започват да жълтеят. Това се дължи на факта, че микробите в студената почва още не са активни и не осигуряват достатъчно количество азот, а чесънът вече е започнал развитието си и изпитва сериозен азотен глад. Следователно, веднага щом времето позволява, растенията трябва да се подхранят с амониева селитра или карбамид – 15-20 грама на 10 литра вода.

Това подхранване е необходимо, но съвсем не е достатъчно. То ще осигури само начален тласък на развитие на растенията. След две седмици трябва да се натори с моноамониев фосфат (МАР или амофос, който е висококонцентриран и разтворим във вода) – 30-40 грама на 10 литра. Това ще позволи на растенията да се развиват нормално, но няма да е излишно и мулчиране на почвата с хумус или компост, когато температурите започнат да се повишават.

Чесънът се смята за непретенциозна култура, но не трябва да се забравя, че когато започне да формира главите и узрява, има нужда от фосфор и калий. Без тях реколтата ще бъде много слаба, защото азотът помага само за развитие на листна маса. Едностранното торене само с азот създава и друг проблем – растенията се развиват бързо, но не са устойчиви на болести, а главите започват да загниват бързо и не са подходящи за зимно съхранение.

Две седмици след наторяването с моноамониев фосфат трябва да се внесе калиев монофосфат – 50 грама на 10 литра вода. Подхранването е добре да се прави с разтворими торове, които се усвояват по-бързо и е по-икономично.

Третото подхранване е нужно да се осъществи в периода на формиране на главите, защото микроелементите ще бъдат похабени за израстване на листната маса , а понякога и за стрелкуване.

За екологично земеделие може  да се използва и Патенткали, който съдържа калиев сулфат и магнезий или друг екотор. Пазарът предлага вече различни препарати, които са подходящи за тази цел.

Магнезият играе важна роля при коренообразуването, хлорофила и фотосинтезата. Той е особено необходим за образуване на здрави и плътни глави. В киселите почви наличието на магнезий е много ограничено. Внася се предимно чрез доломитово брашно, което може да се осъществи и с есенната обработка.

В зависимост от вида на почвата може да се промени схемата на подхранване, но не бива да се забравя, че е много необходимо.

Sinor.BG

Споделяне на сайта