Изпитаният калиев перманганат за здрави и силни растения

Да помислим за природата

15.02.2019 г.

Изпитаният калиев перманганат за здрави и силни растения

Като отдавна известен антисептик калиевият перманганат се използва за медицински цели и при хора, и при животни. В растениевъдството също намира широко приложение – особено за подхранване на културите. В качеството му на препарат за растителна защита той е много силен и потиска повечето патогенни микроорганизми. На външен вид калиевият перманганат е тъмновиолетов или почти черен кристал, който се разтваря във вода в ограничени количества.

Химически свойства

Калиевият перманганат се отнася към силните окислители – разтваря се във вода, амоняк, метанол, пиридин и ацетон. В зависимост от киселинността рН на разтвора той окислява различни вещества и се редуцира до манганови соли.

Окислителните свойства на калиевия перманганат осигуряват антисептично и антибактериално действие. Използва се в градинарството като дезинфектант и микроелемент за подхранване на растенията.

Най-често се използват 1 и 2%-ни разтвори на калиев перманганат, които се получават, като се разтворят съответно 1 или 2 грама вещество в 100 ml вода. Когато не разполагаме с точна мерителна везна можем да използваме мерителна лъжичка или стандартна чаена, която равна, без връх, събира 6 грама. Това не е съвсем точно, но и не е необходимо за тази цел.

Калиевият перманганат се използва за обеззаразяване, дезинфекция, като микротор, в борбата с някои болести.

1. Използването като тор – известно е, че минералните торове са в основата за повишаване на ефективното плодородие на почвата. При растенията манганът е необходим за окослително-възстановителните процеси, дишане и фотосинтеза. При недостиг на манган в почвата се внасят манганови торове (манганов шлам, манганов суперфосфат) в доза 3-5 грама на квадратен метър.

Тези торове могат да се заместят с разтвор на калиев перманганат, като се използва 1-3 % разтвор на калиев перманганат. Обработката на почвата се извършва през пролетта – около две седмици преди посева или засаждането на растенията, като едновременно може да подхранва и обеззаразява.

2. За обеззаразяване на почвата от вредни микроорганизми, в това число фузарийно и кореново гниене – внася се по един литър 0,2%-ен разтвор във всяко легло за всички разсадни култури.

3. За обеззаразяване на семената – когато семената не са обработвани и обеззаразени обезателно е необходима дезинфекция. Тази процедура е необходима за унищожаване на болестотворната микрофлора, която се заселва на повърхността на семената.

За дезинфекция се използват разтвори с концентрация 0,5-1%, като семената престояват в разтвора 15-20 минути, измиват се под течаща вода и се подсушават на въздух. Тази процедура спомага и за повишаване на имунитета на растенията към инфекциозни заболявания. Не е необходимо да се увеличава концентрацията и продължителността на престой, защото е възможно да се получи химическо изгаряне и семената да загубят кълняемост.

4. Подхранване на зеленчукови, овощни и ягодоплодни култури – по време на вегетационния период при недостиг на манган се прилага кореново или листно подхранване.

Кореновото подхранване се извършва в началото на вегетационния период. Използва се в доза 5 грама на квадратен метър за зеленчукови  култури и ягоди и 5-10 грама за ягодови (малина, къпина, френско грозде) и плододаващи овощни култури.

Листното подхранване се прилага най-често като смес от калиев перманганат (3 гр) и борна киселина (1гр) на 10 литра вода. Пръскат се зеленчукови, ягодови храсти и овощни дървета напролет, преди цъфтежа и при необходимост ( за борба с болести) при формиране на плодовете.

5. Подхранване на разсади – обикновено се извършва два пъти. Първият път преди засаждане на постоянно място и повторно 1-2 седмици след това, като се използва разтвор от 5 грама на 10 литра вода.

6. Като фунгицид – използва се разтвор на калиев перманганат против гъбични заболявания. В борбата с кафява петнистост, фузариоза, хлороза, кафява ръжда и гнилостни заболявания се използват разтвори с различна концентраци, както и за различните видове растения.

Основни приложения като фунгицид:

зеленчукови култури с профилактична цел против брашнеста мана, бактериоза и гниене се използва 3% разтвор. При поява на брашнеста мана на тиквови култури (краставици, тиквички, тикви и пъпеши др.) се пръска през 3 дни с 3% разтвор до елиминиране на болестта;

профилактично против фитофтороза при доматите се пръска 1-2% разтвор 3 пъти за вегетационния период;

клубените на картофите и луковичните се обеззаразяват за 5-8 часа, като се потапят в разтвор (5 грама на 10 литра вода);

– профилактично против сиво гниене при ягодите се използва разтвор от 2 равни чаени лъжички на 10 литра вода. Пръска се след цъфеж;

– при лозовите , френско и цариградско грозде се използва смес от бордолезов разтвор и калиев перманганат ( на 10л бордолезов разтвор се добавят 3 гр калиев перманганат). Пръска се при заболяване и профилактично при влажно и дъждовно време;

– за здрави моркови се използва смес от калиев перманганат и борна киселина (по 3 грама на 10 л вода / 4 кв. м) и се пръска през 3 седмици.

Важно е да се знае, че когато се използва дървесна пепел не трябва да се използва калиев перманганат, защото се получава предозиране и растенията забавят развитието си.

7. Калиевият перманганат се използва още за дезинфекция на култивационни съоръжения, хранилища и селскостопански инструменти.

Sinor.BG

Споделяне на сайта