Kverneland предлага решение за борба с прекомерното утъпкване на почвата

19.01.2019 г.

Kverneland предлага решение за борба с прекомерното утъпкване на почвата

През последното десетилетие масовото внедряване на широкогабаритна техника и мощни трактори в растениевъдството доведе до особено изостряне на проблема с прекаленото уплътняване на почвата в земеделските масиви. Следите от селскостопанската техника при традиционната технология покриват от 80  до 100% от посевните площи, а масовото използване на технологична канавка като решение на проблема към момента не е особено разпространено. „Все пак не бива да оставим нещата в това положение, тъй като прекаленото уплътняване на почвата води до понижаване на добивите и загубата на приходи за фермерите, поставяйки ефективността на селското стопанство под въпрос не само в конкретни ферми, а и в мащабите на цели региони. Това се обяснява с факта, че прекаленото уплътняване на почвата води до понижаване на нейните агрофизични и химични свойства – нарушаване на естествената проветривост и на проникването на влага, потискане на активността на полезни бактерии, което пречи на развитието на корените и на хармоничното развитие на селскостопанските култури”, коментират от Kverneland.

От компанията предлагат проблемът да бъде преодолян с по-качествена обработка на почвата с машини, предназначени специално за разбиването на утъпканата пръст и почвената кора.



Една от водещите машини на производителя, осигуряваща възможност за ефективна борба с прекаленото уплътняване на почвата, е комбинираният продълбочител за дълбоко разрохкване на почвата Kverneland DTX с три работни групи. С едно минаване устройството извършва обработка на дълбочина 40 сантиметра и активно повърхностно размесване на остатъците от стърнищата с дисковете на дълбочина до 12 сантиметра, като при това не изважда на повърхността по-слабоплодородните дълбоки слоеве на почвата. Благодарение на специалната конструкция на работните органи на продълбочителя на висока скорост ефективно разрохква и разбива утъпканите участъци, при това запазвайки структурата на почвата, без да оставя в почвата зад себе си нежеланите широки бразди.

Изискванията на Kverneland DTX за мощността на трактора не са високи – от 200 конски сили нагоре. Тъй като разстоянието от почвата до устройството е относително високо, през него преминават големи количества почва, без да се задръсти. Моделът не е претенциозен и към метеорологичните условия – може да работи на скорост до 15 километра в час в зависимост от условията на полето.



Sinor.BG

Споделяне на сайта