Strategie Grains очаква реколтата от зърно в ЕС да надхвърли търсенето

Анализ

19.01.2019 г.

Strategie Grains очаква реколтата от зърно в ЕС да надхвърли търсенето

През следващия селскостопански сезон, започващ на 1 юли, производството на зърно в Европейския съюз ще се възстанови след миналогодишната суша, надхвърляйки растящото търсене, а това ще доведе и до увеличаване на запасите, се посочва в редовния месечен доклад на френската компания за пазарни анализи и прогнози Strategie Grains, цитиран от електронното издание IDK. Като основание за оценката се изтъква очакваното повишаване на добивите до обичайните равнища и засяването на по-големи площи със зърнени култури за сметка на рапицата.

От компанията всъщност са понижили прогнозата си за реколтата от мека пшеница в ЕС през 2019 г. с 600 хил. тона до 146,4 млн. тона, но ако тя се оправдае, резултатът ще надхвърли с 15% прибраните количества от европейските фермери през настоящия сезон. Експертите на Strategie Grains очакват и увеличаване на производството от ечемик с 11% и на царевица с 4%, но само при положение, че метеорологичните условия не предложат нови крайности от типа на миналогодишните, когато в някои части на Европа бяха регистрирани рекордни температури, а сушата така и не искаше да си отиде.

„Засега не прогнозираме, че използването на зърно за фураж или за износ ще бъде достатъчно високо, за да се реализират количества, съответстващи на размера на очакваната богата реколта. От тази гледна точка перспективите пред пазара на зърно в ЕС през сезон 2019-2020 г. засега остават „мечи”, уточняват те.

За по-добрата реализация на очакваната обилна реколта обаче пшеницата и ечемикът ще трябва да предизвикат допълнително търсене от страга на производителите на фуражи чрез повишаване на конкурентоспособността си спрямо внасяната евтина царевица, чиито доставки би следвало да намалеят от прогнозираното за настоящия сезон рекордно ниво, макар че вероятно ще останат високи, коментират специалистите. Те отчитат и възможността за увеличаване на търсенето за зърнени култури в ЕС за преработка, най-вече за разширяващото се използване на етанола за гориво и нарастващото производство на нишесте.

Колкото до износа, от компанията отбелязват, че при меката пшеница в отговор на силното търсене от чужбина количествата могат да надхвърлят с 6 млн. тона очакваните доставки за трети страни от 18,5 млн. тона през настоящия сезон.

Sinor.BG

Свързани материали

Споделяне на сайта