Големи химически концерни се съюзиха в борбата със замърсяването на планетата с пластмаса

Бъдещето

19.01.2019 г.

Големи химически концерни се съюзиха в борбата със замърсяването на планетата с пластмаса

Някои от най-големите производители на потребителски стоки в света обявиха създаването на нова организация, чиято цел ще бъде разработването и прилагането на средства за борба със замърсяването с пластмасови отпадъци на околната среда и най-вече на водите, съобщи електронното издание Milknews. Тя ще търси нови варианти за намаляване на замърсяването с пластмасови отпадъци и неговото контролиране, както и за внедряването на технологии за повторно използване на пластмасата, съдействайки за увеличаване на дела на безотпадъчното производство в световната икономика.

По данни на природозащитната организация „Опазване на океаните” почти 80% от пластмасовите отпадъци попадат в големите водни басейни от сушата, най-вече по реките, като според изследване 90% от пластмасата в океаните се внася от 10-те най-големи реки на планетата.

Дейността на новия съюз ще бъде насочена в 4 основни направления:

1. Развитие на инфраструктура за събирането и депонирането на отпадъци с цел увеличаване на степента на преработката им.

2. Иновационна дейност за развитието и масовото прилагане на нови технологии, опростяващи процеса на вторична преработка на пластмасата и оползотворяване на вече преработената пластмасова суровина.

3. Образователно-популяризаторска дейност сред служителите в държавните учреждения, частните компании и обществеността, като целта е да бъдат мобилизирани и канализирани усилията, влагани в борбата със замърсяването на природата с пластмаса.

4. Почистването на местата с най-голямо струпване на пластмасови боклуци и на големите канали за пренасянето им като например реките, завличащи пластмасата от сушата в моретата.

В новото обединение членуват почти 30 компании за търговия на дребно с потребителски стоки и за производство и преработка на пластмасови изделия, сред които DowDupont, Procter&Gamble, Chevron Phillips, DSM, ExxonMobil, Formosa, Mitsubishi, NOVA Chemicals, Reliance Industries, SABIC, Sasol, SUEZ, Shell, SCG Chemicals и Total. Първоначално то ще осигури 1 млрд. долара за изпълнение на целите, като през следващите 5 години се планира влагането на 1,5 млрд. долара в инициативи за събиране на пластмасови отпадъци от околната среда. Съюзът е и стратегически партньор и един от основателите на Световния съвет на предприемачите за устойчиво развитие.

„Пластмасовите отпадъци, замърсяващи океаните и околната среда, са сериозен световен проблем, налагащ решителни и незабавни действия. Към момента новото обединение е най-големият и сериозен проект за борба със замърсяването на околната среда с пластмаса. Призовавам всички големи компании и представителите на малкия и средния бизнес  от всички региони и кономически сектори да се присъединят към инициативата”, заяви председателят на борда на директорите, президент и главен изпълнителен директор на директор Procter&Gamble Дейвид Тейлър, който е и президент на новия съюз.

Sinor.BG

Споделяне на сайта