Европейската агенция по храните прави електронен портал за лесен достъп от потребителите

Интернет достъп

18.01.2019 г.

Европейската агенция по храните прави електронен портал за лесен достъп от потребителите

Европейската агенция за безопасност на храните EFSA ще създаде електронен портал, откъдето потребителите лесно да се информират за опасни храни, остатъци от пестициди в продуктите, за химически замърсители или добавки, а също и за огнища на болести, както и за антимикробна резистентност към някои заболявания, съобщават от ЕК.

На този портал ще се публикуват и научните данни, използвани при създаване на мониторингови програми и проучвания по оценката на риска в целия ЕС.

Данните ще бъдат предоставени на базата на Junction, открито хранилище на EFSA, създадено с цел подобряване на прозрачността, възпроизводимостта и повторното използване на доказателства в оценките на риска за безопасността на храните и фуражите. Първите масиви от данни ще бъдат публикувани още тази година.

Knowledge Junction е общност на платформата Zenodo и може да бъде достъпна за всеки, който ползва интернет. Целта е данните от EFSA да бъдат достъпни до хората.

Докладът за бъдещата платформа е изготвен от специалисти по данни на EFSA в тясна консултация с експерти и органи на държавите-членки на ЕС.

Отделните държави са длъжни да осигурят публичен достъп до правителствените данни, свързани с безопасността на храните. Организациите за безопасност на храните и фуражите предприемат различни подходи, но наличността на данни за безопасността на храните нараства от година на година.

Sinor.BG

Споделяне на сайта