Сеем ранния пипер

17.01.2019 г.

Сеем ранния пипер

Пиперът е една от най-топлолюбивите култури които се отглеждат у нас. Това определя и ареала на разпространението му в страната ни. Най-лесно и успешно е отглеждането му като средно ранно или късно полско производство. Неуспешно е отглеждането му в по-прохладни райони с по-тежки, студени и бавно затоплящи се почви.

За ранно производство на открито са подходящи райони с интензивно слънчево греене и се използват сортове с къс вегетационен период. В този случай семената се засяват в топли парници от средата на януари да около 10 февруари. Не бива да се забравя, че при температура под 13ºС семената изобщо не поникват. При отглеждането на разсада трябва да се отдели особено внимание.

През 2019 година ще се сее много пипер!

При никоя друга култура младият разсад не се поврежда така често. Затова е наложително предварително обеззаразяване на почвата и семената. Добрият семенен материал се продава обеззаразен. Почвата може да се обеззарази, като няколко дни преди сеитбата се напраши с меден карбонат или меден оксихлорид в доза 100-150 г на парникова рамка, след което леко се накопава и заравнява. Семената се засяват в плитки браздички на разстояние 5 см между редовете и се покриват с рохкав пласт парникова почва с дебелина 1,5-2 см. Притъпква се леко и парникът се покрива с рогозка или друг материал с който се разполага. В първите 5-6 дни се поддържа по-висока температура - около 22-25ºС.

Семената започват да поникват след 8-10 дни. След появата на първите кълнове на около 50% от семената, температурата се понижава с няколко градуса до около 16-18ºС, което продължава до момента на масовото поникване. При тези условия растежът на стъблата се задържа, а кореновата система която е на топло продължава да нараства. Така се формират хармонични растения, с правилно съотношение между стъбла и корени.

След пълното покълване на семената, се поддържат оптимални температурни условия за растеж и развитие. За да се отгледа здрав  и силен разсад който ще се вкорени лесно, през целия период на отглеждане не се допускат високи температури и преовлажняване на почвата и въздуха. Средната дневна температура при слънчево време не трябва да бъде по-висока от 20-22ºС и 14-16ºС през нощта. Разсадът не се полива. След появата на първите два същински листа е готов за пикиране.

Sinor.BG

Споделяне на сайта