Мариела Йорданова: Със закона за земята се допуска агресивна административна намеса в земеползването

Мнения

17.01.2019 г.

Мариела Йорданова: Със закона за земята се допуска агресивна административна намеса в земеползването

В едномесечния срок (до 16 януари т.г.), през който браншовите организации можеха да анализират и дадат становища по проектозакона за поземлените отношения, експертите на Националната асоциация на зърнопроизводителите са успели детайлно да разгледат само три от разделите в проекта, в които са установени изключително груби грешки, зад които съзира необяснима некомпетентност и непознаване на реалната ситуация при ползването на имотите. Това е част от становището на Националната асоциация на зърнопроизводителите, изразено от Мариела Йорданова от управителния съвет на организацията в интервю за националното радио.

След провала с кодекса на земята този проект е третият, който администрацията предлага на засегнатите страни и който за пореден път се определя като неуспешен законодателен акт от почти всички големи асоциации на ползватели и собственици на земеделски земи.

„Според нас фиксирането на средни ренти е груба административна намеса, която съвсем ще изкриви системата на земеползването“, посочи Йорданова. Според нея „ефектът от това предложение е по-скоро огромен дефект, тъй като в някои землища може да се получат редица бели петна, докато в други – цялото землище да се окупира от един ползвател“.

Изключително тежки ще са пораженията и от въвеждането на ограничени срокове на договаряне, което според зърнопроизводителите би създало редица нови, тежки проблеми, вместо да решава старите.

„Това, което искаме от законодателите е сигурност, устойчивост и предвидимост в ползването на земеделските земи, а вместо това ни се поднасят клаузи, които безкрайно ще усложнят взаимоотношенията“, коментира още зърнопроизводителката. Пример за това са изключително многото процедури за прекратяване на договорите, които се допускат с новия закон за земята. „И сега има процедури за разваляне на договорите, които да защитят интересите на собствениците. Не виждам защо се предлагат новите текстове, които на практика ще доведат и администрацията, и нас като потребители до пълен хаос“, заключи Йорданова.

Ръководството на НАЗ ще настоява да се създаде работна група с участието на експерти от браншовите съюзи, които да преработят сегашния проект, за да не се стига дотам законодателите да приемат текстове, по които в бъдеще отново да има хиляди поправки.

Sinor.BG

Споделяне на сайта