Явор Гечев: Кооперациите са допустими по мярката за напояване през май-юни

Национална среща

17.01.2019 г.

Явор Гечев: Кооперациите са допустими по мярката за напояване през май-юни

Пред националния семинар на Националния съюз на земеделските кооперации в България министърът на земеделието Румен Порожанов обявил, че коопераците продължават да имат своята перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш. И припомнил, че заедно с другите асоциации браншът е минал през много сериозни тестове през последните години, съобщиха от министерството на земеделието.

Пред председателите  на кооперациите министър Порожанов обявил още, че до края на януари ще бъдат платена вторите ставки  на обвързаната подкрепа и акциза върху горивата за земеделски нужди. До 1-2 месеца ще бъде готова и новата държавна помощ за малки хладилни камери за съхранение на плодове и зеленчуци. Такава вече има за мини мандрите, а в момента се съгласува с ЕК подобна схема и за малки кланици, както и за мобилни доилни апарати, припомнил министърът.

Кооперациите са допустими бенефициенти по мярката за напояване, очаква се прием по нея между май и юни, е заявил и председателят на НСЗКБ Явор Гечев.

Като пример за дискусионност с бранша министърът припомнил как „цялата 2017 г. минала в много добра комуникация със земеделския бранш по позицията на страната за Общата селскостопанска политика.

„Смея да твърдя, че браншът и екипът на министерството знаят какво искат да направят в бъдеще“, е заявил министър Порожанов. И припомнил, че по време на българското председателство на Съвета на ЕС започна дебатът по ОСП и в началото на юни бяха представени от ЕК драфтовете на 3 регламента- най-важният от които е за  стратегическите планове. Всяка страна е дала позициите си по тях и се очакват коригираните  предложения на регламентите, но за съжаление вече 6 месеца това не става.

За да не се губи време, България вече е стартирала изработката на т.нар. SWOT анализ, който да изведе приоритетите и инструментите. Вероятно през месец май ще започне и публичното му обсъждане с бранша.

Sinor.BG

Споделяне на сайта