В Германия ще плащат на овцевъдите за пашата на животните

С обяснението, че това поддържа местнага екосистема

13.01.2019 г.

В Германия ще плащат на овцевъдите за пашата на животните

От гази година германската провинция Тюрингия ще плаща на фермерите, отглеждащи овце и кози, по 25 евро на животно заради това, че ги извеждат на паша, съобщи местното електронно издание TopAgrar. Подпомагането се обосновава с твърдението на местните власти, че именно пашата на дребния рогат добитък поддържа в добро състояние степната екосистема в страната.

„Пастирите в Тюрингия могат да разчитат на подкрепата ни, тъй като на практика са наши ценни партньори в управлението на ландшафта. Например доброто състояние на изключително ценните ни степни полета и богатите на орхидеи варовити тревни площи може да се запази само благодарение на това, че те пасат овцете и козите си там”, обяви министърът на околната среда на Тюрингия Аня Зигезмунд.

Този вид в субсидии в Германия имат таван от 5 хил. евро годишно за една ферма. От министерството на околната среда на Тюрингия обаче предлагат той да бъде вдигнат до 10 хил. евро.

Фермерите могат да подават заявка за субсидията за пашата на овцете и козите от януари до края на март.

Интересното в случая е дали Европейската комисия има основания да определи подобна форма на държавна подкрепа като нарушение на регламентите на Европейския съюз, или германците просто са намерили ловък начин за заобикалянето им, подпомагайки своите фермери и чрез оперативната програма „Околна среда”.

Sinor.BG

Споделяне на сайта