Срокове за сеитба, засаждане и температурни режими при отглеждане на ранни зеленчуци

11.01.2019 г.

Срокове за сеитба, засаждане и температурни режими при отглеждане на ранни зеленчуци

За отглеждането на качествени зеленчуци е важно да се съобразим с оптималните срокове за засяване и засаждане на различните култури. Важен момент при отглеждането на разсади са температурните условия. При засаждането на разсадите на открито или в култивационни съоръжения от съществено значение са климатичните условия, които за южните и северни региони на страната са различни. Не по-малка роля играе и видът на съоръженията, в които отглеждаме зеленчуците. 

Сроковете за сеитба и засаждане на ранни зеленчуци
За Южна България – сеитба / засаждане                  
Домати  – 1-10 февруари / 22-25 април  
Пипер – 20 януари – 5 февруари / 22-25 април  
Патладжан – 20 януари – 5 февруари / 22-25 април  
Краставици – 20-30 март / 15-30 април    
Зеле (без пикиране) – 1-10 февруари / 20-30 март    
Зеле (с пикиране) – 20-30 януари / 20-30 март     
Салати –  1февруари / 15 март 
За северните райони на страната основните зеленчуци се засяват с 10-на дни по-късно, а за зелето около 5 дни.          
Засаждането на зеленчуците се препоръчва да се извършва след посочените срокове, предвид атмосферните условия.
Салатите е добре да се сеят поетапно, за да се постигне етапност в прибирането и оползотворяването на реколтата.

Оптимални температурни режими при отглеждане на ран разсад
Температурата е важен фактор за отглеждане на качествен разсад за ранни зеленчуци. Оптималните температури за отделните култури са различни и зависят  от степента на осветеност и слънцегреене. Важни са температурите етапите: до поникване, след поникване и до пикиране, като за последният етап трябва да се следи дали дните са слънчеви или облачни , както и нощните. Температурите след поникване се следят обикновено 7-12 дни.
Температурите, измерени в градуси Целзий, са различни за зеленчуковите култури и са съобразени със специфичните им особености. 
Домати: до поникване – 18-20; след поникване – 13-14; след пикиране – (слънце – 18-20; облачно – 12-18;нощ – 10-12).
Пиперът, патладжанът и краставиците се нуждаят от по-високи температури: до поникване – 22-24; след поникване – 17-18; след пикиране (слънце – 23-25; облачно – 18-22; нощ – 16-18).
Зелето и салатите са по-малко претенциозни и се развиват добре при  температури с 3-4 градуса по-ниски от тези на доматите.
След пикирането режимът в слънчеви, облачни дни и през нощта следва същия ход, но с 1-2 градуса по-висока температура.
В период на закаляване, когато няма опасност от слани, разсадът остава открит.
При оскъдно осветление и висока температура разсадите  прерастват и се изнежват, трудно понасят преместването на постоянно място и много често загиват. Закаляването позволява на растенията да развият здрави, силни стъбла и коренова система и бърза адаптация.
Сеитба на разсад  за отглеждане на зеленчуци в оранжерии с пластмасово (полиетилен или поликарбонат) покритие
Най-южни райони (тройно, двойно и единично покритие)              
Домати – 1-10 януари; 11-20 януари; 21-31януари
Пипер – 20-31 декември; 1-10 януари; 10-20 януари
Патладжан – 20-31 декември; 1-10 янари; 10-20 януари
Краставици – 20-29 февруари; 1-15 март; 20-25 февруари
За Южна България ( тройно, двойно и единично покритие)
Домати – 11-20 януари; 21-31 януари; 1-10 февруари
Пипер – 1-10 януари; 10-20 януари; 21-31 януари
Патладжан – 1-10 януари; 10-20 февруари; 21-31 януари
Краставици –20-25 февруари; 1-15 март; 10-25 март
Сроковете за Северна България са с около 10-на дни по късни от тези за Южна. В зависимост от температурните условия те могат да се изтеглят или да се забавят, но това ще се отрази върху началните срокове на плододаване.
Пиперът и патладжанът имат по-дълги срокове на вегетация и се засяват по-рано.

Sinor.BG

Споделяне на сайта