До 11 март Еврокомисията приема предложения за промени в наредба 26 за директните продажби

Важно за фермера

08.01.2019 г.

До 11 март Еврокомисията приема предложения за промени в наредба 26 за директните продажби

С новата наредба за директните доставки от фермите значително се увеличава размерът на фермите, които могат да преработват на място млякото и месото, като го продават директно на пазара, сочи проектът за поправки Наредба 26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход, който е качен за обсъждане на интернет страницата на Европейската комисия (ЕК), съобщиха от Асоциацията на месопреработвателите.

Браншовата организация призовава фермери и преработватели на месо до 11 март 2019 г. да дадат предложенията си за промени, преди наредбата да бъде одобрена (нотифицирана) от Еврокомисията.

Според новите предложения наредбата вече ще обхване стопанства с до 200 вместо сегашните 50 овце и кози, които ще могат да продават до 60 на сто от месечния млеконадой. Ако се продава до 50% от месечния млеконадой, тогава фермите могат да са и по-големи – между 200 и 500 животни, гласят още промените. При максимално допустима преработка на 40% от млеконадоя, преработката и директните продажби ще важат и за стопанства с над 500 овце и кози.

Условия на НАП за продажби през интерент!

Съществени поправки се правят и по отношение на производството и продажбата на домашни двукопитни животни, птици, щрауси или зайци. Охладеното месо от тези животни, което е заклано в кланица, може да бъде продавано не само в общината, където се намира стопанството, но и в една съседна на нея административна област.

С промените в наредбата се стимулират и продажбата на традиционни храни. Насърчения има и за продажбите на млечни продукти. Досега стопаните можеха да продават овче, козе и биволско мляко само в общината и съседните на нея области. С новите поправки продажбите от малките ферми ще стават в цялата страна.

Sinor.BG

Споделяне на сайта