Идва време да се рътят картофите

07.01.2019 г.

Идва време да се рътят картофите

За условията на Южна България рътенето на посадъчния материал от картофи трябва да започне от 15 до 20 януари, а за Северна България - с една седмица по-късно. Преди това обаче трябва го калибрирате по едрина, за да си гарантирате получаването на висок добив.

Рътенето се изразява в създаването на условия за активизиране на максимален брой пъпки (очи), развитието им до определен размер и задържане на това развитие в даден момент и закалка на кълновете (пониците). Чрез него добивът се повишава с 20-25 на сто. Освен това то допринася за по-бързото и по-равномерно поникване на каортофите със 7-8 дни.

Рътенето на картофите започва около 45 дни преди засаждането. То има две фази на развитие. Първата е активизиране на пъпките и прорастване на кълновете от 0,5 до 0,7 см. По-едрият посадъчен материал се ръти, като клубените се нареждат в единични щайги с върха нагоре в един ред. По-дребните клубени се насипват в щайгите до два реда. Температурата в помещенията за рътене за 1-2 дни се повишава до 18-20 градуса. При по-ниска температура рътенето се забавя. След 7-8 дни престой при 18-20 градуса щайгите се разместват, като горните се свалят долу, а долните се качват горе. С това се цели да се получи изравняване на условията на рътенето. Така посадъчният материал остава още 7-8 дни, докато кълновете станат 5-7 мм. През целия период на рътене в помещението се поддържа висока въздушна влажност, която стимулира растежа на повече пъпки и развитие на повече кълнове, съответно на повече основни стъбла. Процесът на рътенето продължава и след 15-я ден с т.нар. закалка на кълновете. Щайгите се оставят в помещение с възможно по-ниска температура и се нареждат през една, за да се получи достъп до всяка една от тях на достатъчно светлина. Закаляването продължава 25-30 дни.

2018 година беше лоша за картофите!

Гъстотата на посева или посевната норма се определят в зависимост от качеството на рътенето, а именно при фракция 35-45 мм на декар са нужни 235 кг клубени, а при фракция 45-55 мм - 325 кг. Последното звено от предпосевната подготовка на посадъчния материал на картофите е обеззаразяването. За предпазване от гъбни болести се използват фунгициди, а за намаляване на чувствителността на клубените към маната те се пръскат с 0,1-0,2 на сто разтвор на меден сулфат. Третирането с борна киселина ускорява узряването, а с микроелементите молибден и цинк се форсират растежните процеси на клубените.

Sinor.BG

Споделяне на сайта