Проблеми със завързите на оранжерийните патладжани

Много цвят малко плод

07.01.2019 г.

Проблеми със завързите на оранжерийните патладжани

Слабото образуване на завързи и тяхното неузряване свидетелства за това, че не осигурявате на растенията оптималните условия за растеж и развитие на тази топлолюбива култура. Патладжанът произхожда от тропическите райони на Източна Индия и затова предявява високи изисквания към топлината. Дефицитът на топлина в съчетание с нарушения на някои правила на агротехниката (формиране на растенията, норми и срокове на подхранване и поливане и др.) се явяват основна причина за неуспехите при отглеждането на тази култура.

Оптималната температура за растежа и развитието на растенията е около 25-28 градуса. Особено чувствителна са патладжаните на колебанието на температурите: повишението и понижението могат да предизвикат опадане на цветовете и завързите. При 15 градуса растенията прекратяват растежа си. Високата температура също е пагубна: при топлина над 28 градуса започва масовото окапване на завързите. Растенията също така са много чувствителни към резките колебания във влажността на въздуха.

Недостатъкът на влага в почвата на патладжаните може да предизвика забавяне в растежа. При преовлажняване пък се развиват гъбни заболявания. Засенчването и сгъстяването са пагубни. Растенията трябва да са на разстояние 35-40 см едно от друго, а между редовете 40-50 см.

Много важно е по време на отглеждането на патладжани в оранжерия температурата да не пада под 12-15 градуса. В противен случай може да опадат цветовете. За създаването на благоприятен температурен режим в топлите дни трябва да отваряне полиетилена на оранжерията.

Патладжаните се поливат обилно, около корена, тъй като недостатъка на влага понижава реколтата, увеличава горчивината и поражда уродливи плодове. След всяко поливане почвата се разрохква на дълбочина 8-10 см.

Към подхранване се пристъпва две седмици след засаждането като се продължава така и през вегетацията, като се редуват органични и минерални торове.

Високите растения трябва да се връзват към колчета, а числото на плодовете се нормира: на растение се оставят 5-6 равномерно разположени завърза, останалите се отчесват, като всички нови цветове се прищипват.

Sinor.BG

Споделяне на сайта