Ценови застой на зърнените пазари в Евросъюза заради стагнация в износа

15.11.2018 г.

Ценови застой на зърнените пазари в Евросъюза заради стагнация в износа

Вече няколко седмици цените на основните зърнени култури на зърнените пазари в Западна и Централна Европа се колебаят в необичайно тесни за сезона граници.  Продължителният ценови застой е характерен преди всичко за пазара на пшеницата в ЕС и се обяснява с разочароващите показатели в износа.



Според публикуваните от Европейската комисия в понеделник данни износът на мека пшеница от ЕС за трети страни през периода 1 юли – 11 ноември възлезе на 5,9 млн.т, в сравнение с 7,8 млн.т натоварени за експорт през същия период на 2017 г.

Драстичният спад (с 24 на сто) анализаторите обясняват с доминиращото положение на Русия на пазара и високият курс на европейската валута. Графичната ценова картина на европейския житен пазар наистина прилича на хоризонтална права. Котировките на мелничарската пшеница на борсата в Париж през последните две седмици зациклиха в интервал 199,50-202,50 евро за тон, а цената на френската пшеница на физическия пазар вече втори месец се движи в границите от 196 евро – до 201 евро за тон СРТ Руан. Естествено участниците в зърнената търговия все по-настойчиво задават въпроса докога този необичайно устойчив хоризонтален тренд ще продължава да спира развитието на пазара.

Според повечето европейски анализатори раздвижване на пазара предстои, тъй като вече се забелязва известен спад в активността на руските продавачи.

Съгласно данните на Федералната митническа служба на РФ, публикувани вчера, през периода 1 юли – 8 ноември 2018 г. Русия натовари за износ рекордните 18,2 млн.т пшеница, с 32,4 на сто повече спрямо същия период на 2017 г. Междувременно компанията „"Трансагент", информира, че през октомври от пристанище Новоросийск за износ са били насочени 1,4 млн.т пшеница, с 11 на сто повече отколкото през м. септември 2018 г., но в същото време с 6% по-малко, в сравнение с октомври 2017 г.  Вследствие на по-слабата реколта и  агресивния износ запасите от пшеница в складовете на руските зърнопроизводители намаляват и към 1 ноември ерозираха до 16,53 млн.т, с 25 на сто по-малко в сравнение с 1 ноември 2017 г.

Новините от Аржентина също са в подкрепа на цените на европейския пазар. Експертите акцентират, че обилните валежи в тази страна компрометират качеството на пшеницата от новата реколта и вероятно ще рефлектират за забавянето на доставките.

Sinor.BG

Споделяне на сайта