Пресаждане на флокс паникулата – защо и кога

14.11.2018 г.

Пресаждане на флокс паникулата  – защо и кога

Известни са повече от 65  вида флокс, но с най-голяма популярност у нас се ползва многогодишният – флокс паникулата. Той е наричан още „букет“, защото цветовете му са събрани в много големи полусферични съцветия, които наподобяват букет. Нежните му багри и аромат изпълват градината почти през цялото лято. Те биват розови, лилави, червени, сини, бели или различните им нюанси.
Към този вид флокс интересът е много голям и затова селекционерите създават непрекъснато нови сортове, които се различават по багри, височина и време на цъфтеж.

Защо трябва да пресаждаме флокса?
Флоксът, както и повечето многодишни цъфтящи растения, които живеят продължително на едно и също място постепенно се израждат. Цветовете, съцветията и листата започват да издребняват, променят тургора и цвета си. Когато младите храсти цъфтят много обилно, то по-старите вече започват да повяхват, жълтеят и съхнат.
Почвата постепенно се изтощава и торенето не винаги може да осигури достатъчно хранителни вещества. Кореновата система започва да загнива и не може качествено да изхранва храстите. Натрупват се възбудители на различни заболявания и вредители.
За да се избегнат всички тези негативи, необходимо е пресаждане на храстите не по-късно от 5-6 години. Ефектът на обновяване и подмладяване се получава, като старите храсти се разделят на отделни части и се засаждат на ново място.

Кога да пресаждаме флокса?
Пресаждането е най-добре да се извършва през есента, преди трайното застудяване, когато растенията са завършили своето развитие. Това е свързано и с факта, че красивите цветя предпочитат „студен старт“. Корените им започват да се развиват още веднага след топенето на снеговете. Ако се повредят в това време, то цъфтеж за този сезон не може да се очаква. За пролетното пресаждане е много трудно да се улучи точно това време.
В крайна сметка флоксът може да се премества на друго място даже през лятото, когато цъфти, но това трябва да се извършва много акуратно, оставайки на корените колкото се може повече пръст. Цъфтежът ще се компрометира, но растенията могат да оцелеят.

Къде да пресадим флокса?
Получаването на здрави и добре укоренени растения зависи не само от акуратността и времевите условия на пресаждане, но и от състоянието на почвата. Диворастящите им роднини живеят в умерен топъл климат. Любимите им места са горските поляни и речните долини с рохка и влажна почва, имаща в състава си повече органични остатъци.
Редовното поливане, особено в горещите летни месеци е задължително.
Висока осветеност не е наложителна, защото флоксът се развива отлично и в полусянка и цъфти по-продължително в по-топлите райони, защото леката сянка го предпазва в най-топлите часове на деня от силните слънчеви лъчи. Дървета и храсти, които имат повърхностни корени не са подходящи съседи.
Мястото трябва да се подготви предварително, като се прекопае и се внесат необходимите количества органични и минерални торове ( на 1 квадратен метър е желателно да се сложи не по-малко от кофа компост или прегорял оборски тор, 200 грама пепел, по 30 грама амониева и калиева селитра и около 50 грама суперфосфат). Заравят се на дълбочина около 15 сантиметра, защото преобладаващата част от кореновата система на флокса е разположена именно там.
При такъв начин на пресаждане растенията могат да се развиват добре достатъчно дълго време.

Маклура (адамова ябълка) – декоративно и лечебно растение

Sinor.BG

Споделяне на сайта