Изненадааа - към ноември били платени 1,627 млрд. лв. по селската програма

Текат някакви дни, които за чиновниците били информационни

13.11.2018 г.

Изненадааа - към ноември били платени 1,627 млрд. лв. по селската програма

Чиновниците от министерството на земеделието тръгнаха пак на срещи из страната, за да информират хората колко били напреднали в изпълнението на селската програма. Пред земеделски стопани от Пазарджик заместник-министърът на земеделието, храните и горите Лозана Василева е съобщила как към 1 ноември са платени 1,627 млрд. евро, възлизащи на 59,9% от общия бюджет на Програма за развитие на селските райони.

На така наречените информационни дни не се канят журналисти, така че земеделските производители, които не успеят да отидат навреме за тези срещи, изобщо няма да разберат какво се е случило.

Достатъчно било да пуснат частично прессъобщение, в което да ДАДАТ ОБЩИ ДАННИ. Като например тази, че попадените през 2018 г. проекти в ИСУН били 3 800, имало активност и тя се дължала основно на проектите от местните инициативни групи и течащите приеми на проектни предложения по процедурите, насочени към неземеделски дейности в селските райони към момента.

Предвиждало се до края на 2018 г. да бъде стартиран прием на проектни предложение по мярка 16.1, насочена към иновации в селскостопанското производство и преработвателния сектор, където е предвиден бюджет в размер на 10 млн. евро.

В информационната среща  представителите на Министерство на земеделието, храните и горите били разяснили и някакви новости по въпроси, свързани с поземлени отношения и управление на държавния поземлен фонд, растениевъдството, биологичното земеделие и др. КАКВИ СА ОБАЧЕ ТЕЗИ НОВОСТИ, ЯВНО СИ ГИ ЗНАЯТ САМО ЧИНОВНИЦИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО.

Дискутирани били и темите за условията и реда за признаване на организации на производителите; директни плащания и система за идентификация на земеделски парцели; държавни помощи за 2019 г. и политиката за развитие на животновъдството.

И ПОНЕЖЕ НИ ПИСНА ОТ ЛИПСАТА НА ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕДИИТЕ, КОИТО БИХА ПРОЗРЕЛИ НАЙ-ДОБРЕ ДАЛИ СЕ РАБОТИ ДОБРЕ В ТОВА МИНИСТЕРСТВО, ИСКАМЕ ДА ПРЕДУПРЕДИМ ЧИТАТЕЛИТЕ, че журналистите от всички аграрни медии са силно възмутени от информационната пелена, с която това ведомство се е оплело.

Sinor.BG

Споделяне на сайта