Костадинов: С новата наредба за горивата икономическото министерство ще изкара фермерите на бунт

Браншът срещу лобитата в петролния бизнес

12.11.2018 г.

Костадинов: С новата наредба за горивата икономическото министерство ще изкара фермерите на бунт

Членовете на Националната асоциация на зърнопроизводителите са изумени от вида на новата наредба на Министерството на икономиката за реда и условията за водене на регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, която въвежда тежки бюрократични изисквания с водене на всекидневни дневници при използавенето на горивата в земеделието. Проектът е пуснат за обществено обсъждане на 31 октомври т.г., но при неговото изработване изобщо не са били поканени експерти от министерството на земеделието, в резултат на което документът насажда към фермерите изисквания, типични за бензиностанциите, които означават цял куп нови документи и регистрации, въпреки че контролът върху ползваните в земеделието горива се осъществява от финансовото и земеделското министерство, коментира за Синор.БГ председателят на асоциацията Костадин Костадинов.

„За първи път виждам наредба, която насажда правила извън разписаните със Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, приет през лятото на 2018 г.“, посочи Костадинов. И припомни, че целият бранш се надигна срещу първия проект на закона именно заради новото бреме, което щеше да им бъде наложено, така че националните асоциации на земеделските производители бяха принудени да водят дълги преговори с администрацията, за да излязат от неговия обхват. Тогава те постигнаха договорка с премиера Бойко Борисов и председеля на парламентарната комисия Емил Димитров, вносител на този закон, да бъдат изключени от излишния контрол.

„Вместо това, сега сме сюрпризирани с наредба, която ще принуди стопаните да водят всекидневни дневници с изразходваното гориво, като ще бъдат описвани имената и ЕГН-та на трактористите, зареждащи всеки ден различните количества горива, искат се GP-координати и какви ли не още задължения, които ако трябва да бъдат изпълнявани от бранша, това означава никой да не си върши работата“, обясни предедателят на НАЗ.

Странното е, че тези текстове са писани от юристи на петролната и газова асоциация, докато липсват експерти на министерството, които са компетентни в областта на аграрното законодателство, коментира още Костадинов.

Именно поради това земеделците от всички регионални звена на агенцията до такава степен са изнервени от този проект на наредба, че всеки момент са готови да излязат по пътищата и да протестират. „Самият аз не мога да си обясня кой иска да предизвика това напрежение, въпреки че ние имаме изрично обещание от премиера земеделският сектор да бъде изключен от изискванията на този закон“, коментира още Костадинов.

Извън всичко друго, към земеделските производители ще бъдат приложени и същите противопожарни изискванията като към бензиностанциите, според които резервоарите с нафтата трябва да бъдат разположени на 28 метра от стените на оборите, с други думи – това могат да си го позволят само фермери с големи площи и стопанства.

Допълнително бреме ще се стовари и върху областните дирекции по земеделие, които извън многобройните си други задължения, ще трябва да вписват в регистри книгите за горивата на всичките регистрирани земеделски производители. „Те и сега срещу заплата от 400 лева имат достатъчно много чиновническа работа, за да поемат и тези, разписани от икономическото министерство текстове в новата наредба“, коментира още Костадин Костадинов.

Ръководството на НАЗ подготвя становище по повод изискванията в приложение 4 и член 23 алинеи 1 и 6 от поректонаредбата, което ще бъде изпратено до всички институции. Още тази седмица ще бъде насрочена среща и в министерството на земеделието, което би трябвало да вземе адекватна реакция. В противен случай земеделският бранш очевидно ще защитава интересите си извън полето на преговорите.

(Синор.БГ благодари на колегите, които цитират сайта при публикуване на новини.)

Екатерина Стоилова

Sinor.BG

Споделяне на сайта