Инфлацията в Русия зависи от цените на доматите и краставиците

12.11.2018 г.

Инфлацията в Русия зависи от цените на доматите и краставиците

Ифлацията в Русия може да надхвърли 4% ако има значително увеличение на цената на доматите и краставиците коментира Александър Морозов, директор на дирекция „Проучване и прогнозиране на Банката на Русия” предаде Интерфакс. Превишаването на прогнозната инфлация от 4% през 2018 г. е възможно, ако традиционната сезонна динамика на значително увеличение на цените на домати и краставици бъде възстановена в края на годината, каза Александър Морозов.

"Официалната прогноза на Централната банка – IF за инфлация от 3.8% до 2018 г. остава актуална",  допълни той пред репортери в четвъртък в кулоарите на Форума на Московската борса в Лондон предаде Интерфакс.

Според него, процента инфлация в Русия ще се определи от цените на доматите и краставиците. Обикновено цените на тези зеленчуци през есента растат с по-висок процент. "Ако до края на годината цените на краставиците и доматите се повишат, тогава в резултат на това можем да постигнем инфлация над 4%. Ако цените на доматите и краставиците останат ниски инфлацията ще бъде под 4%.

Цените на оранжерийните домати и краставици ще се определят от времето, ако остане топло ще са ниски, ако застудее ще се повишат.  Това ще определи и индекса на инфлация за 2018 година.

Sinor.BG

Споделяне на сайта