БАБХ предупреждава за житни мухи по есенниците

Топлото време стимулира разпространението на вредителите

11.11.2018 г.

БАБХ предупреждава за житни мухи по есенниците

В рамките на дейността по наблюдение, диагностика, прогноза и сигнализация в областта на растителната защита от Българската  агенция по безопасност на храните предупреждават земеделските стопани за развитие на житни мухи по есенниците, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Оттам припомнят, че до този момент агрометеорологичните условия се определят от сухото и топло за сезона време и температури над нормата, като условията са били благоприятни за поява и развитие на първите неприятели по пшеницата и ечемика. През периода е регистрирано развитието на следните житни мухи: Хесенска муха – Mayetiola destructor; Житна тревна муха – Opomyza florum; Шведски мухи – Oscinella spp; Черна пшеничена муха – Phorbia fumigate; Житна стъблена муха – Chlorops  pumilionis.

Повечето площи с пшеница и ечемик са били засети в оптималните срокове. Рано засетите посеви се намират във фенофaза втори-трети лист, но развитието  им  се забавя поради засушаването, докато по-късно засетите не са успели да поникнат поради липсата на влага.. Отчита се и неравномерно поникване на част от посевите.

По-сериозно поражение по новопоникналите растения, причинени от ларвите на неприятелите, се  откриват масово в ранните посеви. В значителна част от тях е констатирана висока плътност, надвишаваща прага на икономическа вредност, още в края на септември и началото на октомври.

В момента се извършват масови третирания с инсектициди на по-късно засетите площи с есенници. За съжаление голяма част от зърнопроизводителите подценяват тази група вредители, както и намножаването на листни въшки, трипсове и др., констатират от БАБХ.

За  намаляване  плътността  и  щетите  от  житните  мухи от ведомството изброяват  агротехническите дейности, ограничаващи появата и развитието на вредителите по есенниците:

 1. Сортовете, склонни към по-силно братене, се развиват по-бързо и са по-устойчиви на повредите от житните мухи.

 2. Прилагането на сеитбообращения с пространствена изолация намалява плътността на мухите.

 3. Премахването на някои плевели, например на пирея, намалява силно плътността на житните мухи и други неприятели, които се развиват върху плевелната растителност.

 4. Ранната есенна сеитба подпомага намножаването на житните мухи, тъй като поникването на посевите съвпада с летежа на есенните поколения. Ето защо сроковете за сеитба са от голямо значение. При зимната пшеница най-благоприятен е периодът от 1 до 25-30  октомври,  а за ечемика – от 1 до 20  октомври. Само в някои полупланински райони е допустима сеитба в края на септември.

 5. Оптималната посевна норма, която осигурява гъсти посеви, намалява повредите от житните мухи.

 6. Химичната борба се провежда при доказана необходимост или ако са  нарушени основните агротехнически изисквания  (при  монокултурно отглеждане, неспазване на срокове за сеитба и т.н.) и се очаква силно нападение от житните мухи.

На официалната страницата на БАБХ  в интернет стопаните могат да намерят информация за разрешените продукти за растителна защита, припомнят от ведомството.

Sinor.BG

Споделяне на сайта