Банди крадци на селскостопанска техника атакуват Великобритания

Билзо двоен ръст

10.11.2018 г.

Банди крадци на селскостопанска техника атакуват Великобритания

Селскостопанската техника се превръща в поредната „престъпна валута” и фермерите в югозападната част на Великобритания получиха предупреждения от властите да държат новичките си трактори под ключ, съобщи електронното издание FarmingUK. В информацията до фермерите се обяснява, че „международни престъпни групировки” са разширили дейността си в тази насока, като особено привлекателни за тях се оказват тракторите, които биват продавани в чужбина. От действията на престъпниците силно са пострадали фермерите от графство Девън, които през 2017 г. са били лишени от машини и инвентар на стойност над 530 хил. паунда – с близо 47% повече, отколкото през 2016 г.

По думите на Крис Робъртс, директор на филиала на застрахователната компания NFU Mutual за югозападната част на Великобритания, в страната се е появил нов вид нагли и решителни крадци, които „съчетават грубата сила с технически умения” за извършването на престъпления в селските райони. „Установихме, че в момента тракторите, телескопичните товарачи и четириколесните всъдеходи се радват на голямо търсене сред организираните престъпни мрежи, които използват откраднатите машини като валута след въвеждането на по-строго законодателство за борбата с прането на пари. Кражбата на селскостопанската техника е мащабен бизнес за организираните банди, които крадат скъпи транспортни средства и селскостопанско оборудване и или подбират част от него за продажба тук, или го продават по целия свят”, обясни Робъртс.

За да противодейства на крадците, британската полиция ще разкрие пунктове на органите на реда в селата и ще съветва фермерите как да защитят имуществото си от престъпниците.

Sinor.BG

Споделяне на сайта