В Литва стимулират покупката на основни продукти местно производство с ваучери с отстъпки

В системата ще бъде включена продукцията само на местни фермери

10.11.2018 г.

В Литва стимулират покупката на основни продукти местно производство с ваучери с отстъпки

Правителството на Литва планира да въведе от пролетта на 2019 г. система с ваучери с отстъпки за продуктите от първа необходимост, произвеждани от фермерите в страната, като основната цел е да бъдат подпомогнати дребните и средните производители, обяви премиерът на балтийската република Саулюс Сквернялис в интервю за местното радио Ziniu radijas. Идеята е ваучерите да се продават в пощенските клонове за 8 евро, а с тях да могат да бъдат закупени продукти в предварително определени търговски точки за 10 евро. В системата ще бъде включена продукцията само на местни фермери – месо, мляко, плодове и зеленчуци. В края на всеки месец продавачите на дребно ще получават сумите по получените от тях ваучери от бюджета на страната.

Фермери Литва!

Сквернялис изтъкна, че осъществяването на идеята ще предостави „алтернативна възможност за връщане на стойността на ДДС на населението”. В момента предстои да бъде решено единствено дали системата да важи за всички литовци, или само за отделни социални групи, например деца и пенсионери.

Според съветника на премиера Скирмантас Малинаускас въвеждането на такава система ще принуди фермерите да се сдружават и да отварят нови магазини за директна продажба на продукцията си.

Но президентът на Асоциацията на търговските компании в Литва Лауринас Вилимас изказа съмнения относно необходимостта от въвеждането на системата с ваучерите. „Ако държавата започва да подкрепя само част от сектора чрез финансови инструменти, това ще ограничи конкуренцията, така че не си струва да се надяваме на понижаване на цените”, коментира Вилимас.

Sinor.BG

Споделяне на сайта