Полезни приложения на яйчените черупки в градината

09.11.2018 г.

Полезни приложения на яйчените черупки в градината

Яйчената черупка е една находка за градинарите и любителите на цветя. Малко са познати ценните качества на тази част от яйцето, която обичайно изхвърляме в кошчето с битови отпадъци. А такива има във всяка кухня. И този чисто натурален продукт помага за увеличаване на почвеното плодородие в зеленчуковата и овощна градина, както и за доброто развитие и цветоносене на домашните ни цветя, за подобряване структурата на почвата, той е жизненоважен за повечето растения на участъци с кисела почва, обезврежда някои градински вредители, може да изпълнява ролята на превъзходен мулч, а също да се използва за по-бързо покълване на семената.

Използване на яйчените черупки в качеството им на тор
В народната медицина яйчените черупки се използват за различни лечебни цели, защото съдържат голямо количество ценни минерали и микроелементи – най-голям дял се пада на калциевия карбонат (около 90%), а останалата част на други 27 съединения и елементи, сред които са по-рядко срещаните като флуор, цинк, желязо, силиций и молибден. Тези елементи са незаменими при подхранването на всяко растение. 

Есенно подхранване с дървесна пепел!
Защо да не превърнем този хранителен отпадък в полезна за растенията храна? За обогатяване на хранителната среда те са много ценни на леки и песъчливи почви, където най-често се наблюдава калциево гладуване.
Разлагайки се в почвата, яйчените черупки отдават постепенно на растенията своите елементи, като този процес се наблюдава продължително време.
За повишаване на плодородието на почвата натрошените черупки (1-2 шепи на квадратен метър) се разпръскват равномерно преди есенна обработка или преди посев. Колкото са по-едри парчетата, толкова по-бавно ще се разлагат и ефектът ще настъпи по-късно, но като естествен продукт те се усвояват по-пълноценно от растенията. Затова се препоръчва за подхранване да се смилат във вид на брашно.

За разкисляване на почвата
Песъчливите почви по-често имат повишена киселинност, а в тези случаи яйчените черупки ще играят двойна роля – за повишаване на подородието и едновременно с това за привеждане на рН в нормални граници. Този ефект се постига благодарение на високото съдържание на калций в черупките или с внасянето на вар, пепел, креда и др.
Ако почвата е лишена от подобен недостатък, то черупките могат да се използват за приготвяне на компост, в състава на който влизат свеж оборски тор, свежи растителни отпадъци и опадали листа, дървени стърготини и други, които го подкисляват. Черупките ще неутрализират подобна реакция и ще го обогатят допълнително с ценни хранителни вещества.

За борба с вредители в градината
Яйчените черупки се използват за борба с някои опасни вредители в градината. Срещу поповото прасе се използват смляни на прах и смесени с нерафинирани растителни масла за изготвяне на примамки, които се поставят в междуредията. Пакостниците, изяждайки тези „лакомства“, много бързо загиват.
Използват се и за борба с личинките и възрастните колорадски бръмбари, като картофените стъбла се наръсват обилно със смляни яйчени черупки. Напудрени, след няколко дни падат на земята бездиханни.
С успех се ползват и срещу нашествията на охлюви в градината. Натрошените черупки се посипват като бордюр около застрашените растения. Мекотелите трудно преодоляват тези бариери и променят посоката на движение.

За мулчиране
Безспорно, за мулчиране на по-големи площи са необходими и по-големи количества черупки, но ползата е неоспорима. Особено полезно е мулчирането на ягодовите култури. Благодарение на твърдостта на черупките, които се разлагат много бавно, когато са по-едро натрошени, те осигуряват продължително добра влажност, предпазват от засушаване, не дават никакви шансове на бурените, добре пропускат въздуха и в крайна сметка насищат почвата с полезни вещества.
За ускоряване на покълването на семената и развитие на разсадите
Калциевият карбонат, който се съдържа в яйчените черупки е в състояние да активира протеините, които се съдържат в семената. В резултат на това те покълват много по-бързо и дават силни и здрави растения. За целта навлажнените браздички се поръсват с черупково брашно, поръсват се семената и се засипват с необходимото количество пръст. По същият начин се подхожда и при използването на отделни обеми за разсад.
Бонус е възможността да е използват отделните черупки като контейнери, като се поставят в кори за яйца, а в тях се засеят семената.
Важно е да се знае, че топлинно обработените черупки имат по-малко съдържание на полезни вещества. Ако не са преминали термична обработка, те трябва само да се измият добре и да се подсушат. Истински късмет е черупките да са от домашни яйца, а още по-добре ако са събрани през зимата.

Sinor.BG

Споделяне на сайта