Закалените овошки ще изкарат по-леко зимата

06.11.2018 г.

Закалените овошки ще изкарат по-леко зимата

В края на октомври работата в овощната градина постепено намалява. Време е да се замислите как дърветата ще преживеят идващата зима. По принцип дърветата и храстите и сами активно се подготвят за предстоящите изпитания. Но добрият градинар е длъжен да вземе мерки, за да не пострадат те от мразове, мишки и зайци.

Закалката на растенията не е като при хората. Опасността идва не от самия студ, а от образуването на лед вътре в растителния организъм. Кристалите разширяват тъканите и механично ги разкъсват. По време на закаляването растенията се стремят да се изменят така, че да се изключи образуването на лед в клетките.

Подготовката за зимата започва дълго преди истинските студове. Още през лятото меките зелени клончета се втвърдяват и обличат в дебела кора. След това растежът им завършва, а листата, след като отдадат всички полезни вещества, падат.

Зимна резитба на овошки!

Когато стълбчето на термометъра приближи нулата, вътре в дърветата започва преустройство. Растенията намаляват обмена на вещества и икономисват енергия. Клетките се сбиват една в друга и това намалява вероятността да се образува лед в тъканите. Повишава се концентрацията на захар. Съдържанието на клетките става гъсто като желе. При това положение те могат да замръзнат само при изключително ниски температури.

Някои видове и сортове се закаляват успешно, други - в средна степен, а тези, които произхождат от тропиците, изобщо не могат да правят това. На закаляването може да повлие времето. Обилните дъждове или прекомерното поливане, както и прекаляването с азотно подхранване нарушават процеса на закаляването. Но фосфорното торене в ранна есен помага за успешната подготовка на растенията.

Зимната заплаха не идва само от студовете. Гладните мишки и зайци може да изгризат младата кора. Големите снегове пък чупят клоните, а в края на сезона кората на стволовете на дърветата се напукват от резките смени на дневните и нощните температури. Затова трябва да се вземат предварителни мерки срещу всички тези опасности.

Дърветата, по-млади от 12- 15 г, могат да се защитят от зайци, като стволовете се обвият с хартия или пластмасова мрежа. Покритието трябва да се сложи плътно към ствола от земята до първите скелетни клони. За да няма мишки в градината, трябва да се оберат всички растителни остатъци. Не трябва да се оставят семена, дори парчетата сапун, ако няма да зимувате на вилата.

Sinor.BG

Споделяне на сайта