Слабото търсене и изобилието от царевица в света натискат цената й

Надеждите на производителите са в спада на реколтата в Русия и търсенето от Китай

03.11.2018 г.

Слабото търсене и изобилието от царевица в света натискат цената й

Топлото и сухо време в САЩ и Украйна помага за укореното прибиране на реколтата от царевица, коментират анализатори на електронното издание IDK. През последната седмица американските фермери наваксаха досегашното изоставане и ожънаха царевицата от 63% от засетите площи, изравнявайки средния показател за последните 5 години, макар че очакваните дъждове могат отново да задържат цялостния процес. В Украйна пък от 70% от засетите със зърнената култура площи са прибрани 22,5 млн. тона зърно при добив от 7 тона от хектар и това вдъхва надежди за реколта от около 32 млн. тона.

Изсипването на царевицата от новата реколта на пазара обаче доведе до натиск върху цените. В Чикаго сумите по договорите за бъдещи доставки на зърнената култура се понижиха с 1,9% за седмица. Търсенето на царевица в САЩ остава ниско, а предлагането расте за сметка на доставките от Южна Америка. Износът от САЩ пък се сви с 36,2% за седмица, намалявайки до 653 хил. тона, а това оставя допълнителни количества на вече пренаситения вътрешен пазар.

Заради слабото търсене на царевица цените в Украйна остават около 160 долара за тон FOB. Освен това Румъния, която се очаква да прибере рекордна реколта от 14-15 млн. тона, ще компенсира спада на производството в Германия и Франция, орязвайки шансовете на украинските износители. Добрата новина за тях е, че заради сушата в европейската част на Русия реколтата там ще намалее до 10 млн. тона, а износът – до 1,7-2 млн. тона от 5,5 млн. тона през миналия селскостопански сезон, което на фона на запазващите се цени от 170 долара FOB ще отслаби конкуренцията от страна на регионалния съперник на международните пазари. Освен това намалялото потребление на соя и соев шрот в Китай заради новите стандарти за фуражите ще стимулира търсенето на царевица, пресичайки понижаванет на цените. Нараства се и търсенето на по-евтиното зърно от преработващите предприятия в Южна Корея, които вече закупиха няколко партиди южноамериканска царевица при цени от 198-200 долара CFR.

Sinor.BG

Споделяне на сайта