Цени на замразено и охладено пиле в магазинната мрежа

23.09.2018 г.

Цени на замразено и охладено пиле в магазинната мрежа

През изтеклата седмица предлагането на замразено пиле на тържищата в страната се задържа в ценовия диапазон от 3,06 лв./кг (Ямбол) до 4,31 лв./кг (Добрич). В четири области се наблюдава седмично повишение на цените на едро от 0,2% до 9,5% (най-значително в Силистра), докато в Кърджали и Плевен продуктът поевтинява, съответно с 0,5% и 0,8%. Средната цена на едро на замразеното пиле за страната се покачва с 0,5% спрямо предходния седмичен период, до 3,88 лв./кг. това се посочва в регулярна ценова справка на експерти на МЗХГ. (Посочените цени са с включено ДДС.)

Средно за страната, цената на дребно на замразено пиле в големите търговски вериги (ГТВ) е 4,80 лв./кг, с 0,4% по-висока на седмична база. По области, продуктът се търгува в ГТВ на цени от 4,39 лв./кг (Пазарджик, Пловдив и Хасково) до 5,50 лв./кг (Разград). В големите супермаркети в четири области замразеното пиле поскъпва с в рамките на 2% - 4,5% в сравнение с предходния седмичен период (най-чувствително в Перник и София), докато в Шумен поевтинява с 3,1%.

През наблюдавания период цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,92 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата е най-висока в Ямбол – 1,69 лв./кг.

В другите търговски обекти (ДТО) замразеното пиле се предлага на цени от 4,55 лв./кг (Велико Търново и Габрово) до 5,25 лв./кг (Разград). Единствено в област Добрич се наблюдава седмично ценово изменение - повишение с 2,2%, което води до увеличение на средната стойност за страната с 0,2%, до 4,87 лв./кг.

Цените на дребно на замразеното пиле в по-малките търговски обекти са средно с 0,99 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 1,55 лв./кг в Ловеч.

Средно за страната, цената на замразеното пиле в ДТО е с 1,5% по-висока от тази в ГТВ.

Охладеното пиле се предлага на най-ниски цени в Русе

През изминалата седмица цените на едро на охладеното пиле варират от 3,95 лв./кг във Велико Търново, Габрово и Търговище до 5,12 лв./кг в Русе. В областите Варна и Шумен продуктът поевтинява незначително, съответно с 0,2% и 0,4%, което не се отразява на средната стойност за страната и тя остава 4,60 лв./кг.

Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в големите супермаркети е 5,01 лв./кг, с 2,9% по-ниска на седмична база. Търговията на дребно с охладено пиле в ГТВ е на цени от 4,54 лв./кг (Пазарджик) до 5,39 лв./кг (Кюстендил, Перник и София). В петнадесет области се наблюдават разнопосочни седмични отклонения на стойностите, в границите от -9,5% (Видин, Враца и Монтана) до +4,9% (Перник и София), преобладаващо в посока надолу.

През наблюдавания период средната цена на дребно на охладеното пиле в ГТВ за страната е с 0,41 лв./кг по-висока от тази на едро, като маржът достига до 1,14 лв./кг във Велико Търново и Габрово. Изключение са пет области, където цените на охладеното пиле в големите супермаркети са с до 0,28 лв./кг (Русе) по-ниски от тези на едро.

В по-малките магазини охладеното пиле се предлага на най-ниски цени в Русе (4,58 лв./кг), а на най-високи - в Благоевград и Кюстендил (5,52 лв./кг). Само в две от областите се наблюдават седмични ценови колебания – понижение с по 0,9% в Благоевград и Кюстендил. Средната стойност за страната се запазва на ниво от 5,08 лв./кг.

Цените на дребно на охладеното пиле в ДТО са средно с 0,48 лв./кг по-високи от тези на едро, като тази разлика продължава да е най-висока във Велико Търново (1,35 лв./кг). В четири области продуктът се предлага с до 0,54 лв./кг (Русе) по-евтино в ДТО отколкото на едро.

Средната цена на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини е с 1,4% по-висока от тази в големите търговски вериги.

Sinor.BG

Споделяне на сайта