Цени на яйца в страната

23.09.2018 г.

Цени на яйца в страната

През изтеклата седмица на тържищата в страната яйцата – размер М се предлагат на цени от 0,17 лв./бр. (Плевен) до 0,22 лв./бр. (София). Промяна на стойностите в сравнение с предходната седмица се наблюдава единствено в София – понижение с 0,01 лв./бр., което не се отразява на средната цена за страната и тя се запазва на ниво от 0,20 лв./бр. това се посочва в седмичната ценова справка на експерти на МЗХГ.

Цените на яйцата – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) се движат в интервала от 0,21 лв./бр. (Добрич) до 0,32 лв./бр. (Силистра). В девет области се регистрира седмично поскъпване на продукта, достигащо до 0,04 лв./бр. в Силистра, докато във Видин, Враца, Добрич и Монтана е налице поевтиняване с по 0,01 лв./бр. В резултат, средната стойност за страната се повишава с 0,01 лв./бр., до 0,27 лв./бр.   

По области, цените на яйцата – размер L в ГТВ са в диапазона от 0,26 лв./бр. (Шумен) до 0,33 лв./бр. (Бургас, Сливен и Ямбол). В десет области се отчитат разнопосочни седмични изменения на цените, в границите от -0,02 лв./бр. (Перник и София) до +0,04 лв./бр. (Силистра), които се компенсират и средната стойност за страната се запазва на ниво от 0,29 лв./бр. 

В другите търговски обекти (ДТО) яйцата – размер М се търгуват на цени от 0,21 лв./бр. (Добрич) до 0,27 лв./бр. (Перник и София), като седмично изменение на стойностите се наблюдава единствено в Добрич – понижение с 0,01 лв./бр. Средната цена за страната на яйцата – размер M в тези обекти остава 0,24 лв./бр.  

Цените на яйца – размер L в по-малките магазини варират от 0,24 лв./бр. (Разград, Русе и Шумен) до 0,29 лв./бр. (Стара Загора). Промяна на цените на седмична база се отчита само в ДТО в Перник и София – понижение с по 0,01 лв./бр., което води до намаление на средната ценова стойност за страната с 0,01 лв./бр., до 0,26 лв./бр.

През наблюдавания период цените на дребно на яйцата в големите супермаркети са с по 0,03 лв./бр. по-високи от тези в по-малките търговски обекти и при двата размера. Най-голяма разлика в тази посока се наблюдава за размер - М в Разград – 0,09 лв./бр., а за размер – L – в Разград и Русе – 0,08 лв./бр. Във Варна яйцата – размер М се предлагат с 0,01 лв./бр. по-скъпо в ДТО отколкото в ГТВ.  

Разликата между цените на едро на яйца – размер М и тези на дребно е средно 0,07 лв./бр. за ГТВ и 0,04 лв./бр. за ДТО, като е най-голяма за големите супермаркети в Силистра – 0,14 лв./бр., а за по-малките магазини – в Монтана, Плевен, Силистра и Ямбол – 0,06 лв./бр.

Посочените цени са с включено ДДС.

Sinor.BG

Споделяне на сайта