Осъдиха гробар за измама с кости на покойници

20.09.2018 г.

Осъдиха гробар за измама с кости на покойници

Седем месеца пробация е наказанието на гробаря Живко Димитров за измама с кости на покойници разказва вестник Отзвук. Миналата седмица мъжът се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата, което Смолянският районен съд одобри след представено доказателство за възстановяване на нанесените вреди. Освен задължителна регистрация по настоящ адрес гробарят ще трябва да прави и срещи с пробационен служител за срок от седем месеца уточняват от Смолянският вестник.                               

Живко Димитров е стар познайник на съда уточняват от изданието. Въпреки старите си присъди, той не спира с престъпната си дейност. Последното си престъпление извършил миналата година като излъгал жена, която поискала да премести тленните останки на нейни родственици, но в последствие разбрала, че е получила чужди. Гаврата станала през есента на 2017 година в гробищен парк Беклийца.

През лятото жената се уговорила с Живко, известен като шеф на гробарите, да изкопае и предаде тленните останки на нейни близки, погребани в два гроба. На 3 август 54-годишният мъж предава два чувала с кости, които тя погребва в пазарджишкото село Равногор, след като поп ги опял.

Когато Живко й предал чувалите тя не проверила съдържанието им. Платила за услугата уговорените 200 лева и си тръгнала.

След около месец по телефона на жената се обадил другия гробар – Красимир, който й признал, че гробовете на нейните родственици не били разкопавани, а само почистени. На 11 септември 2017 г. разкопали и двата гроба и открили непокътнати костите на починалите. Измамената жена подала жалба в полицията.

Пред криминалистите Красимир разказал, че работата му била възложена от Живко, но само да почисти тревата, без да копае гробовете. Никой обаче не казва какви кости е получила жената в двата чувала.

Първоначално Районната прокуратура прекрати разследването по случая с мотив, че не било установено от къде точно са извадени предадените в двата чувала кости на покойници. С определение от миналата седмица Районният съд в Смолян отмени прокурорското постановление и върна материалите за доразследване.

Живко Димитров има в досието си над 10 присъди. Преди много години работил в съдебната палата като параджия. От там го уволнили, а майка му го изгонила от апартамента и той започнал да се препитава по престъпен начин.

Sinor.BG

Свързани материали

Споделяне на сайта