Втора дискусия по закона за поземлените отношения

Министерство на земеделието, храните и горите

20.09.2018 г.

Втора дискусия по закона за поземлените отношения

Агроминистерството организира второ обществено обсъждане на проекта на Закон за поземлените отношения и опазване на земеделските земи, като целта е да се чуят мненията на възможно най-голям брой собственици, ползватели и други заинтересовани лица, поясниха от министерството на земеделието. Дискусията е проведена в Стара Загора, като освен експерти на въпросите на фермерите е отговаряла и заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева.

Експертите припомнят, че с проекта се прецизира процедурата за разпределение на общинските и държавни пасища, мери и ливади. Същественото е, че ще се разпределят имоти от двата фонда в землището, където е регистриран един и същи животновъден обект. Имоти в съседни землища ще се предоставят за ползване чак след изчерпване на ресурса от общински и държавни земи в същото землище.

Съвсем ново в проектозакона е предложението за процедура за промяна на предназначението от неземеделска в земеделска земя. В сега действащото законодателство няма такава възможност, но заради интерес от страна на собственици е предвидено това да се осъществи.

Проектът за нов закон е обявен в портал за обществени консултации на 27 август  2018 г.,  а консултациите приключват на 26 септември 2018 г. Точно на тази дата Националната асоциация на зърнопроизводителите съвместно с други браншови организации ще направят и заключителна дискусия по така важния за сектора закон.

Sinor.BG

Споделяне на сайта