Обеззаразяване на почвата от акари

Важно за градинаря

20.09.2018 г.

Обеззаразяване на почвата от акари

Акарите са много сериозна заплаха за растенията. Те са много дребни (0,3-0,4 мм) паякообразни, които се размножават много бързо, особено при ниска влажност на въздуха и висока температура. Паразитите живеят по долната страна на листата, хранят се с клетъчния сок на растенията, което предизвиква нарушения в обмяната на веществата и води до изтощаването им.

При поразяване от вредителите в ранните стадии се наблюдават малки, светли или бледожълти петънца, които постепенно се разширяват и сливат, като обхващат целите листа. Те по-късно се деформират, потъмняват, изсъхват и опадват. Целите растения се увреждат, като се оплитат с обилна тънка и трудно забележима паяжина, а по- младите изсъхват.

Видове акари

Акарите са трудно забележимите врагове на овошките и зеленчуците. Те са цяла гвардия от различни видове. По зеленчуците се среща обикновен, паяжинообразуващ, атлантически и доматов. Овошките се нападат от червен овощен, кафяв овощен, глогов, жълт сливов, жълт ябълков, жълт лозов и др. При това разнообразие се предполага, че и борбата с тях е ще е доста трудна. Вече сме пред прага на есента и е време да започне работата по обеззаразяване на почвата. Средствата за борба се водят в три основни направления – агротехнически, биологични и химически.

Агротехника

След прибиране на реколтата растителните остатъци се изваждат заедно с корените, събират се опадалите листа и гнили плодове, изнасят се  извън участъка и се изгарят.

Всички плевели също се изскубват, събират и изгарят.

Задължително се прави есенна и пролетна обработка на почвата.

Биологични средства за борба с акарите

За обработване на почвата от акари се използват биологични препарати – Акарин, Афик, Битоксибацилин и др. Тези препарати имат активни вещестава, които са изготвени на основата на гъбички, които обитават почвата и унищожават акарите, но не увреждат растенията. Обработването се извършва по указания на опаковката за всеки препарат и се повтаря след 7-10 дни.

Народни средства

Много народни средства унищожават ефективо акарите и не представляват опасност за растенията и хората.

– Нишадърен спирт (1 суп л на 10 л вода)

– Чесън (1 глава на 1 л вода)

– Лукови обелки или свеж лук (100 г на 5 л вода)

– кукуряк (100 г надземна маса се вари в 1 л вода)

– татул (100 г надземна маса се вари в 1 л вода)

Химически

Химическите препарати за борба се прилагат, когато другите средства не помагат. В този случай се прибягва до акарицидни методи:

– Хлорна вар

– Серни шашки (серен диоксид, подходящ за закрити съоръжения)

– Акарзин (действа върху яйчната продукция на акарите)

– Аполо

– Омит

– други.

Сидерати

Сидератите са една перспективна и многомерна възможност в борбата с акарите. Те отделят в почвата вещества, благодарение на които вредителите напускат местообиталищата си.

Подходящи са следните сидерати:

– Кръстоцветни (синап, ряпа, репичка)

– Житни (ръж, овес)

– Бобови (детелина, фасул, грах)

Sinor.BG

Споделяне на сайта