Как фермерите могат да се предпазят от бруцелоза

Съвети от здравното министерство

19.09.2018 г.

Как фермерите могат да се предпазят от бруцелоза

Бруцелозата е бактериална инфекциозна болест – зооноза, която се предава на хората директно или индиректно от болни животни (основно домашни преживни животни и свине), съобщиха от здравното министерство. Протича като хронично рецидивиращо заболяване, което се характеризира с вълнообразна температура, токсични явления, прояви от страна на различни органи и системи. Информацията е важна за фермерите в Западна България, където подобни случаи на заразени овце имаше преди три години.

Причинява се от бактерия от род Brucela. Бруцелите се унищожават при варене и пастьоризация, но са издръжливи на замразяване и изсушаване. Това заболяване може да се разпространява през цялата година, като пикът е през пролетта и лятото. Среща се навсякъде по света, но особено засегнат е Средиземноморският регион. Боледуват предимно хора над 25 годишна възраст.
Инкобационният период е непостоянен, труден за определяне. Варира от 5 до 60 дни, обикновено протича за 1-2 месеца, понякога – няколко месеца.
Естествен резервоар и източник на зараза при бруцелозата са крави, кози и овце. При козите болестта протича безсимптомно. Животните са най-заразни по време на аборт (мъртвораждане). Причинителите се отделят със заразения плод, околоплодните води, влагалищните секрети, урината. С отделянията им се заразяват пасища, обори или водоеми. Бруцелите се съдържат в млякото и в месото на болните животни. Отделянето на причинителя в млякото може да бъде много продължително – до няколко години, което има важно епидемиологично значение. 
 Човек може да се зарази при директен или индиректен контакт с животни (чрез замърсени ръце като входна врата на заразата е устата) или с заразени хранителни продукти (включително непастьоризирано мляко, млечни произведения). Бруцелите могат да проникнат в организма и през горните дихателни пътища – чрез вдишване на контаминиран аерозол. Възприемчивостта на човека съм бруцелоза е висока.
Клиничната картина може да започне остро или постепенно. Разнообразните симптоми са както общи (температура, обща отпадналост, главоболие, болки в мускулите и ставите), така и органно специфични (със засягане на дихателната система, сърдечно-съдовата система, опорно-двигателния апарат, нервната система, пикочо-отделителната система, черен дроб, слезка, лимфни възли, очи, нехарактерен обрив, склонност към кървене и др.). Характерни са температурните пристъпи (покачване на температурата, с последващо спадане и започване на нова температурна вълна). Ако не се лекува, бруцелозата може да хронифицира.

Болните от бруцелоза задължително се хоспитализират в Инфекциозни отделения. Лечението на бруцелоза е продължително, като се провежда с поне 2 антибиотика. През 2015 година е имало заразени и ветеринарни лекари в град Рила. Лечението на заразените е било трудно, като част от тях дори са ползвали здравната система в съседна Гърция. 

Sinor.BG

Споделяне на сайта