Вместо за по-ниско ДДС при хляба се водят преговори с търговските вериги да свиват надценките си

Предизборни нюанси

19.09.2018 г.

Вместо за по-ниско ДДС при хляба се водят преговори с търговските вериги да свиват надценките си

Вместо да се водят преговори с финансовото министерство за намалена ставка на ДДС при хляба, министърът на земеделието и храните Румен Порожанов опитва някакво договаряне с големите супермаркети, които на своя воля щели да намалят търговската си надценка. Информация за тези преговори подаде самият министър в интервю за една от ефирните медии, като обясни, че хлябът, който се пече на място в търговските вериги, би могъл да се продава с 20-30 стотинки по-евтино, ако се свият надценките и това стане политика на супермаркетите в идните месеци.

Самият министър много добре осъзнава, че държавата не би могла да налага на частните търговски вериги подобно изискване, но пред телевизионната публика явно трябва да се създаде впечатление за някаква административна активност по отношение на цените.

Проблемът е, че подобно ценово намаление трудно ще се постигне за хляба, произвеждан от заводите в страната, които са основните доставчици на този продукт в села и градчета. Основната част от населението си купува заводски хляб, който заради скъпото зърно, природния газ и тока тази година видимо ще бъде с много по-високи цени от миналата есен. Колкото до опечения хляб в търговски вериги, той се купува само в големите градове и то от ограничен кръг потребители.

Именно затова за пореден път беше поставен въпросът дали държавата ще бъде склонна да въведе диференцирана ставка за ДДС при хляба, лекарствата или книгите, каквато е практиката в редица други европейски държави.

Това искане стана предизборна мантра и на опозицията от БСП, които щели да въведат 5-процентно ДДС върху хляба, ако в бъдеще спечелят парламентарни избори, когато и да се проведат те. Обяви го лидерката на партията Корнелия Нинова преди дни.

Самият Порожанов обясни, че свалянето на ДДС безспорно ще осветли сектора, където все още има редица нелегално работещи фурни. Дали обаче ще се стигне до данъчни промени, зависи от министерството на финансите, което би трябвало да направи съответните оценки, преди да вземе решение.

За бизнеса остава риторичният въпрос дали поредната „дъвка“ с ниското ДДС не се тегли заради изборите за Европейския парламмент и за местната власт, насрочени да се случат през 2019 г.

Sinor.BG

Споделяне на сайта