Порожанов: Търси се провокация със стопанството в Болярово

Чума по дребните преживни животни

19.09.2018 г.

Порожанов: Търси се провокация със стопанството в Болярово

Държавните институции няма да приложат сила по отношение на стопанството на Ана Петрова от Болярово, защото там определено се търси провокация с решаването на проблема по смъртността в стадото, където преди два месеца беше открита чума по дребните преживни животни. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов в интервю за една от ефирните медии, след като вчера в Ямбол се проведе извънреден епизоотичен съвет по повод 11-те овце, умрели за последните няколко дни.

Този съвет беше съпроводен с организирани провокации и заплахи срещу ветеринарните лекари, в резултат на което се намеси и полицията, за да може вчера да бъдат взети проби от умрелите животни в Болярово. Самият министър припомни, че казусът със стадото от 200 овце в Болярово продължава вече втори месец, като големият проблем е, че на ветеринарните лекари се пречи да приложат законите.

Зам. министърът на земеделието Янко Иванов, който вчера също беше в Ямбол, обясни, че освен проби от мъртвите овце трябва да се вземат и кръвни проби от останалите живи животни. „Само така ще се изясни точната причина за голямата смъртност, защото има опасност стадото да е заразено и с други болести“, посочи още Иванов.

Кметът на Болярово Христо Христов обясни днес за БНР, че общината заедно с експерти от други ведомства днес ще определи място за загробването на последните умрели овце от стадото.

До десетина дни ще излязат и резултатите от пробите от мъртвото животно, взети вчера от ветеринарните лекари, посочи още Христов.  

Sinor.BG

Споделяне на сайта