Предзимен посев на моркови

Отглеждане на моркови

18.09.2018 г.

Предзимен посев на моркови

Морковът е сред най-ценните зеленчукови култури. В нашата страна той заема първо място по заети площи и стопанско значение сред останалите кореноплодни.Това се дължи на неговите вкусови, диетични, хранителни и технологични качества. Добрата му съхраняемост позволява почти целогодишно присъствие на трапезата ни.

Производствени направления за отглеждане на моркови

За нашите климатични условия са обособени три производствени направления: ранно пролетно производство с предзимно засяване, ранно полско производство и късно полско производство.

Характерното за ранното пролетно производство с предзимно засяване е това, че кореноплодите са по-сочни и сладки. Това се дължи на факта, че се развиват през пролетта, когато в почвата има достатъчно количество влага, а тя е много важна както за поникването на семената, така и за развитието на растенията. Семената при предзимния посев поникват дружно и кореноплодите нарастват много бързо. Реколтата излиза с около един месец по-рано от ранното полско производство. Този посев има само един недостатък – морковите не могат да се съхраняват продължително.

Климатични условия

Ранното пролетно отглеждане с предзимно засяване се прилага в районите с по-топъл климат. Семената започват да покълват при температура 3-4 градуса. Кълновете могат да се запазят при -4 градуса, а кореноплодите издържат за кратко при -3 градуса. Оптималната температура за развитие и натрупване на каротин е 16-21 градуса.

Изисквания към почвата

Морковите обичат рохкава, лека и плодородна почва. Желателно е за предзимен посев да се избират открити и слънчеви места, на които снеговете се топят по-рано. Най-подходящи са глинесто-песъчливите почви. Не понасят високата почвена киселинност.

Подготовката на почвата изисква дълбока есенна обработка с внасяне на около 4 тона прегорял оборски тор и 45 кг на декар суперфосфат. Не се допуска внасянето на свеж оборски тор. Почвата трябва да бъде подготвена за сеитба до края на октомври.

Лукът, картофите, зелето, краставиците и доматите са добри предшественици за морковите.

Сортове

Важно е да се знае, че не всички сортове са подходящи за предзимен посев. Добра реколта дават студоустойчивите ранни и средноранни сортове.

Нантски е ран сорт с вегетационен период от около 100 дни. Сортът е високодобивен и кореноплодите са сладки, нежни, крехки и имат добра съхраняемост.

Шантене е средно ран сорт – готов е за прибиране 110-120 дни след поникването. Кореноплодите са оранжевочервени с по-суха консистенция. Сортът е високодобивен и има добра съхраняемост.

Срокове за засяване

Трудно е да се определят сроковете за засяване с голяма точност. Тук е важно да се знае, че семената не трябва да са поникнали до появата на първите студове и замръзвания. За всяка година застудяванията настъпват по различно време, но е най-добре да се засяват непосредствено преди замръзване. За нашите климатични условия това време е обикновено 1-15 декември и сеитбената норма е желателно да се завиши.

Засяване и грижи за вегетацията

Морковите са култура, чиито семена поникват бавно, а също бавно се развиват и нарастват младите растения. Предзимното засяване е благоприятно с това, че семената имат достатъчно влага и поникват дружно. Засяват се разпръснато или редово на дълбочина около 2 сантиметра. Важно е да се знае, че прореждането е задължително и се извършва две седмици след поникване на морковите. Растенията трябва да останат на разсояние 2-3 сантиметра в реда, защото се нуждаят от пространство и светлина. Друго важно изискване за предзимното засяване е да не се допускат по-големи разстояния между растенията от посочените, защото кореноплодите се разрастват силно, загрубяват и се деформират.

Подхранват се по време на вегетацията 1-2 пъти с азотни торове – след поникването и когато растенията развият 4-5 листа. Морковите са култура, която натрупва значителни количества нитрати и затова трябва да се подхожда много внимателно, като се изследва почвата.

Прибирането на реколтата започва в началото на юни.

 

 

 

Sinor.BG

Споделяне на сайта