Цените на украинската рапица и соя падат, но слънчогледът прекъсна низходящия тренд

10.09.2018 г.

Цените на украинската рапица и соя падат, но слънчогледът прекъсна низходящия тренд

По данни на укранската аналитична агенция «АПК-Информ» на украинския пазар се наблюдава низходяща тенденция при цените на рапичното семе, коята е следствие на негативната ценова динамика на световния пазар.

Мониторингът на агенцията показва, че в рамките на един месец средната цена „купува” на рапично семе „продоволствено” падна с 12 долара – до $415/т, като в рамките на миналата седмица понижението е с 5 долара за тон.

Семе рапица.

На низходящ ценови тренд  през изминалите седем дни бяха подчинени и изкупните цени на соя за износ на украинския пазар. Към 7 септември цената „купува” на маслодайната култура ерозира до $340/т СРТ, в сравнение  $345/т на 31 август и $380/т  един месец по-рано.

На пазара за слънчоглед обаче се наблюдаваше промяна на вектора на ценовото развитие. В края на миналата седмица цената „купува” на мослодайната суровина в Украйна  се изкачи до $423/т СРТ в сравнение с $412/т в началото на месеца.

Друга авторитетна украинска компания  „UkrAgroConsult” информира,  че в края на миналата седмица фобната цена на украинското рапично семе е била $440/т, а цените на украинската  соя и слънчогледовото семе възлизаха съответно на $368/т FOB и $354/т FOB черноморско пристанище.

Sinor.BG

Споделяне на сайта