Ново вино от стари лози

В ЮАР и Чили спасяват стари лозови насаждения, следвайки една нова мода в консумацията на вина

08.09.2018 г.

Ново вино от стари лози

В последните години в ЮАР и Чили  се развиват различни проекти за спасяване на стари лозови насаждения, интересна симбиоза между селските региони и потребителите, родена от една нова мода за пиене на все повече нови вина  произведени от стари лози, пише порталът andeswine.com. Това  предизвика сериозна динамика на международните пазари, а с помощта на частни и обществени големи винопроизводители, старите  насаждения се възраждат за нов живот.

 С подкрепата  на южноафриканския предприемач Йохан Робер в страната успешно се развива частната инициатива  “Old Vine Project”, която наистина показва, какво значение за Южна Африка имат старите лози. В този случай като стари   се квалифицират лози на възраст над 35 години, като в страната все по-силно се усеща едно ново самосъзнание за запазване на наследството от стари лозови насаждения. Вината тук може да се сертифицират като „стари вина”, за да може купувачите наистина да са сигурни, че виното произхожда от стари лози. Според авторите на проекта произвежданите вина са с несравнимите  характеристики на южноафриканския ландшафт, благодарение на сухия климат и раздробените и стари почви.

С подкрепата на „Wines of South Africa“ която се занимава с организирането на събирания и дегустации на вина, произведени от стари сортове лози от “Old Vine Project” създадоха една интерактивна маркетингова стратегия в Обединеното кралство.

В Чили през 2016 година пък стартира програмата „Nodo Estratégico Chile Vitivinícola 2.0“ в сътрудничество между различни организации като CORFO и „Vinos de Chile“ и с подкрепата на чилийското аграрно министерство, където са създали съвместна версия на чилийската винена индустрия, основана на календар от събития, семинари, работилници и тематични срещи. Според бившия ръководител на проекта и маркетингов експерт Максимилиано  Моралес, „Nodo Estratégico Chile Vitivinícola 2.0“ се състои от четири стратегически цели:”нагаждане към влиянието на климатичните промени, спасяване на генетичния материал и старите сортове като културно наследство, развитие на винената култура и националната идентичност”. В проекта са се включили 364 агрономи, учени, икономисти, винени  специалисти и журналисти. Един от най-важните резултати на „Nodo Estratégico Chile Vitivinícola 2.0“ е създаването на специални винени центрове- наречени Wine Extension Centers (CEV) в сътрудничество с агрономическия факлутет на университета в град Консепсион. Целта им е повишаване качеството на винопроизводството и конкурентноспособността на регионалните производители в южните региони на Чили чрез експертна помощ по отношение  на изграждането и управлението на лозови масиви.

 С цел популяризиране на новите марки вина от правителствената агенция ProChile организираха специални презентации в Колумбия, Англия и САЩ, съфинансирани от създадения специално за случая сегмент “Cepas Patrimoniales” (стари лози). По-голяма част от тези вина са от стари сортове лози като Torontel, Muscat d’Alexandrie и други, които бавно навлизат в портфолиото на чилийските вина. Подобно на Южна Африка в Чили също има лозя на възраст от 150 години, които все още са плодородни, и раждат по 4 000 килограма грозде, които даже са идентифицирани и изследвани.

Основното предизвикателство както за Чили и Южна Африка , така и за други страни, решили да се насочат към тази интересна ниша във винопроизводството, е свързано с повишаване на предлагането и  подкрепата на малките регионални винопроизводители, а с това да се придаде нов по-добър жизнен стандарт на селските региони и да се насърчи процеса на идентификация на старите сортове, които доскоро се считаха за изгубени. Според Максимилиано Моралес в северната част на страната има една цяла неизследвана област със  стари винени сортове, които според някои оценки са сред най-старите в Америка. От AgroWineLab, които са се специализирали в  спасяването на стари лозови насаждения са картирали близо 4 000 километра от територията на страната  от север на юг в търсене на стари лози, които още не са идентифицирани, но  могат да се спасят.

Sinor.BG

Споделяне на сайта