Вкоренете си летни резници от дива лоза

Практика

24.07.2017 г.

Най-простият и продуктивен метод за размножаване на дивата лоза е чрез резници. По този начин можете да получите десетки фиданки само от една клонка. Това не е най-разпространеният начин за получаване на нови растения, но той има едно сериозно преимущество - благодарение на резниците вие ще получите по-силни и адаптирани растения към условията именно на вашия участък, които иначе се налага при смяна на средата. Този метод не е най-бързият, но за сметка на това е най-продуктивният.

Резниците се вземат или през пролетта, или сега през лятото. За по-добро вкореняване използвайте вдървесинени клонки от силни и не много стари филизи, най-добре е с 2-3-годишна възраст. Обикновено тяхната дебелина е около 0,5 см.

Избирайки клонката, обърнете внимание на това доколко зелени и свежи са пъпките по нея и дали на възлите има малки израстъци, а също дали е здрава кората.

За вкореняване е достатъчно на резника да има три здрави пъпки (не използвайте клонка с повече от 5 пъпки). Стандартната дължина на резниците не е както при храстите 15-20 см, а около 25-30 см. Но е по-добре да се ориентирате по броя на пъпките, отколкото по дължината на клонката. Срязвайки достатъчно дълъг филизи, вие можете да получите и достатъчно количество качествени резници. Срезовете се правят под ъгъл от 45 градуса.

Процентът на вкореняване на резниците от дива лоза е толкова по-висок, колкото по-бързо засадите клонките в почвата. Желателно е да отрежете парчетата непосредствено преди вкореняване, а ако сте далеч от градината, то най-добре е да ги поставите в саксии или сандъчета. Най-добре е да засадите резниците на постоянното им място, разполагайки ги на разстояние 1,5-2  помежду им, ако ще правите жива ограда.

Дивата лоза може да се засади и на всяко друго място в градината с подходяща за него почва, задължително без преки слънчеви лъчи. При засенчване и при условия на достатъчно рохкав и качествен субстрат, резниците се вкореняват много бързо.

В посадъчната ямка трябва да добавите компост, пясък, а при нужда и дренаж. Всеки резник се поставя на 7-10 см дълбочина, леко под наклон, покривайки с почва един или два възела при пролетните резници и поставяйки цялата вдървесинена част при летните. След като резниците са поставени правилно в ямките, те трябва да се засипят със субстрат и веднага да полеете.

Когато се задържи сухо, вкореняващите се разници трябва да се напояват, поддържайки по-стабилни условия. Поливането продължава до началото на буен растеж и активно развитие. 

Sinor.BG

Споделяне на сайта