30-06-2003 г. Наредба № 9 на Министерството на земеделието и горите регламентира изискванията за качество и контрол на съответствието на пресни плодове и зеленчуци. Контрол за съответствие ще се осъществява на всички етапи от движението на партидите пресни плодове и зеленчуци след тяхното окачествяване. Задължително е да се отбележи, че контролът по тази наредба е различен от контрола за безопасност на храните, по който проверки се извършват от специалисти на Министерството на здравеопазването. На контрол за съответствие подлежат 24 вида пресни зеленчуци и 21 вида пресни плодове. Изпълнението на Наредба № 9 е възложенено на министерската дирекция “Растениевъдство и контрол на качеството на пресни плодове и зеленчуци”. По места контролът за съответствие на обявеното качество ще се изпълнява от регионални инспектори към областните дирекции “Земеделие и гори”. За Плевенска област това е младши инспектор Нора Стоева. - Г-жо Стоева, какво се цели с Наредба № 9? - Основната цел на наредбата е да бъдат приучени търговците и производителите на пресни плодове и зеленчуци да окачествяват, опаковат и обозначават качеството на своите продукти съгласно прилаганите в страната изисквания за качество. Това означава, че всяка партида, предназначена за вътрешния пазар или за износ, трябва задължително да има четлив и неизтриваем етикет, трайно прикрепен към една от външните стени на опаковката. Веднага искам да подчертая, че производителите трябва да са наясно, че поставянето на табели с информация за произхода на плодовете и зеленчуците и за тяхното качество няма по никакъв начин да оскъпи продукцията. Няма законово изискване за вида етикет, задължителното изискване е да го има и да съдържа необходимата информация. - Каква информация трябва да има на тези етикети? - На етикета трябва да бъдат обозначени видът на продукта - сорт и начин на производство, неговото качество и количество, произход, наименование и адрес на лицето, което е опаковало продукта. За стоките, превозвани или предлагани в насипно състояние, тези данни се посочват в придружаващите стоката документи. Има изискване и относно материалите, използвани за вътрешна страна на опаковката - те трябва да бъдат чисти и да предпазват продукта от външни и вътрешни повреди. Тези задължения са в интерес както на производителите и търговците, така и на потребителите. - Какви проверки извършвате в момента? - Засега се проверяват само търговците на едро и износителите на плодове и зеленчуци. Трябва да се знае, че в страните от Европейския съюз не се допуска некачествена стока, а качеството се удостоверява с издаден от нас сертификат. Що се отнася до вътрешния пазар - сертификатът на търговците на едро се издава по решение на инспектора или при поискване от страна на търговеца, естествено ако стоката отговаря на законовите изисквания. Пак ще напомня, че към момента наредбата цели търговците да се приучат да спазват изискванията на Наредба № 9. А от следващата година, когато сертификатите станат задължителни, при констатирани несъответствия с качеството ние ще издаваме предписания на търговците, които те ще трябва в няколкодневни срокове да изпълнят. Санкциите, които ще се налагат при неизпълнение на предписанията, са по Закона за защита на растенията и варират от 200 до 600 лева за физически лица и от 600 до 800 лева за юридически лица. Сега се работи по въпроса сертификатът, който ние издаваме за качество, да е преди другите изискуеми документи за износ, което на практика означава, че ако стоката няма сертификат за качество, не може да бъде изнесена. Смятам, че спазването на изискванията на наредбата ще облекчи много достъпа на български пресни плодове и зеленчуци до европейските пазари. Не трябва да забравяме, че една от основните причини за драстичния спад на българския износ на плодове и зеленчуци и за неизпълнението на преференциалните квоти за страните от ЕС е именно неспазването на стандартите за качество. - А как ще бъде защитен българският потребител? - Всеки потребител ще може ясно да види какъв е произходът на стоката, която купува. Няма изискване да се изписва точното населено място, откъдето са плодовете и зеленчуците, но ако са вносни, трябва да е указана страната, от която се внасят, а ако са българско производство - районът, в който са произведени. Тоест задължение на търговеца ще е да предлага стоката си на пазара или в магазина, обозначена и опакована съгласно българските изисквания за качество, които са напълно хармонизирани с европейските стандарти. - Как ще се осъществява контролът, защото на пазарите в Плевен масово се продават смолянски картофи или дини и пъпеши от Долни Дъбник? - След като мине този условно казано гратисен период ще влезе в сила механизъм, чрез който ще се осъществява и такъв контрол. Засега в страната работим само 11 инспектори, но до края на годината трябва да има такива във всяка област и на митниците. Така че когато камион с картофи тръгва от Смолян, колегата там ще издаде пътен сертификат за този камион. Този сертификат ще трябва да стои на видно място, когато камионът дойде да речем в Плевен. Първо, потребителят ще може да го види и да се убеди в произхода на картофите, които купува. Второ, когато ние извършим проверка, чрез този документ ще можем да засечем откъде идва стоката. Ще дам един пример. Оранжерията в Левски вече работи на този принцип, за който говоря. Те имат сертификат за произход и качество на отглежданите зеленчуци. Когато търговец от Плевен отиде да купава от тях, заедно със стоката той получава и копие от този сертификат. Това е документът, с който този търговец удостоверява произхода на плодовете или зеленчуците. Нашите проверки ще имат за цел да контролират по този начин качеството на продукцията на пазара. - А как ще осъществите контрол на т. нар. нерегламентирани пазари? Има ги в изобилие - и в града, и извън него. - На такива “пазари” не може да бъде осъществяван контрол само от нашия отдел. За всички нерегламентирани пазари - в Плевен и извън него, в това число и за магистралния пазар край Горни Дъбник, ще търсим съдействие от съответната община. А когато се налага - и от общинските инспекторати. Но така или иначе практиката да се продава на улицата или на магистралата ще бъде преустановена. - Нека в края на разговора да се върнем на наредбата. Как ще се определя качеството на плодовете и зеленчуците? - Качеството на плодовете и зеленчуците е три вида. Искам да уточня, че в предишни наредби е бил използван терминът “качество”, а сега с Наредба № 9 е въведен терминът “клас”. Класовете са: клас екстра, клас 1 и клас 2. В наредбата са изброени всички видове плодове и зеленчуци, които подлежат на класифициране, като трябва да отбележа, че не всички имат клас екстра. Има и още един момент. На базата на издадените сертификати и на направените проверки ние ще изготвим и ежегодно ще актуализираме база данни, която ще е основата на Регистър на производителите на пресни плодове и зеленчуци. Освен на регионално ниво регистър ще има и в Министерството на земеделието и горите. Искам да завърша с това, с което започнахме в началото. Производителите не трябва да се притесняват, че информацията за тях в тези регистри ще оскъпи продукцията или ще доведе до допълнителни данъци и налози. Цел на събирането на информацията е само създаването на актуален регистър на производството на пресни плодове и зеленчуци в страната. Разговаря Ваня ПЕТРОВА вестник Посредник