Начало » Новини » Страната
07.08.2006 г.

Ако си правим домашно вино за „своя душа”

Искаме права за засаждане и презасаждане
Ако си правим домашно вино за „своя душа”

Министерският съвет промени Наредбата за условията и реда за засаждане на нови лозя, присаждане и изкореняване на съществуващите лозя. Това стана заради необходимостта да се създадат реални условия на производителите на винено грозде само за семейна консумация, без право да го предлагат на пазара, да могат да засаждат и пресаждат лозови насаждения върху земеделска земя. Досега те нямаха такива права и това бе един доста сериозен пропуск в законовите разпоредби, отнасящи се до тази тематика. Наредбата се прилагаше единствено за производителите на винено грозде, вино и други продукти от тях, но произведени за пазара. Занапред Изпълнителната агенция по лозата и виното ще предоставя тези права на желаещите да отглеждат винени сортове грозде за нуждите на семейството им.

Трябва обаче да се знае, че след приемането на страната в Европейския съюз ще бъде наложена забрана за създаване на нови лозови насаждения за производство на качествено вино от определен район. Разрешение за създаване на нови лозя може да бъде получено само в случаите, когато в така наречения Национален резерв от права за засаждане на винени сортове лозя има останали свободни квоти. А какво точно ще се съдържа в този резерв, ще стане ясно едва, когато завърши регистрацията на лозовите насаждения в страната и те бъдат защитени като количество пред Евросъюза. След приемането ни в него Националният резерв ще се формира на базата на наличния резерв на права за произвеждане до края на 2006 година, но увеличен с 1,5 на сто от площите, които са били доказани пред съответната европейска комисия.

С новите промени се създават по-добри условия на производителите на грозде и вино да защитят лозаро-винарския потенциал на страната като цяло, смятат експерти от бранша. Заедно с това обаче трябва бързо да се вземат мерки за регистриране на производители на грозде и вино, защото само те ще имат основание да кандидатстват за получаване на права за засаждане или разсаждане на лозя. !!! И една допълнителна подробност: според новата наредба изискванията за получаване на права не се отнасят за онези производители на грозде и вино за домашна консумация, когато лозовите насаждения се намират в рамките на дворното им място. Припомняме някои от текстовете на Наредбата преди приемането на промените, за които стана въпрос по-горе. Правото на засаждане на нови лозя се предоставя в следните случаи: · При принудително отчуждаване на лозарски имот за държавни и общински нужди при условията и по реда на глава трета от Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост. (В този случай правото на засаждане на нови лозя се предоставя на производителя за получения като обезщетение имот за площ не по-голяма от 105 на сто от реално засадената площ преди отчуждаването). · За провеждане на експериментална дейност, свързана с лозарството и винопроизводството; · За създаване на маточници за калеми; · За производство на качествено вино от определен район и/или на регионално вино. Правото на засаждане на нови лозя не може да се прехвърля или преотстъпва на други лица, е записано в наредбата. В документа е уредено и правото за презасаждане, присаждане и изкореняване на съществуващи лозя. Според чл. 15, ал. 1 това право се поражда в случаите, когато производителят е изкоренил дадена площ със съществуващи лозя.

Презасаждане може да стане и когато се провежда експериментална дейност за създаване на маточници за калеми. Продуктите, получени от насажденията в срока на експеримента или в срока за създаване на маточници за калеми, обаче не могат да се предлагат на пазара. Правото на презасаждане се упражнява само в границите на лозарското стопанство, в което е породено.Това право може да се прехвърли изцяло или частично от едно стопанство на друго, когато имотът, състоящ се от площите, върху които е извършено изкореняването, е прехвърлен на друго стопанство в границите на същия лозарски район. Ако това стане, в едномесечен срок от прехвърлянето на лозарския имот производителят, извършил прехвърлянето, уведомява писмено ТЗ на ИАЛВ по регистрация на лозарското стопанство. Към уведомлението се прилага и копие от нотариалния акт или друг документ, удостоверяващ прехвърлянето. Правото на презасаждане трябва да се упражни от производителя до края на петата година, следваща годината, в която е извършено изкореняването. Това право се упражнява в срок 8 години в случаите, когато презасаждането се извършва върху терена, на който е извършено изкореняването. Неупражнените права в тези срокове преминават в националния резерв.

Как се попълва Националният резерв от права за засаждане на винени сортове лози?

Това става с правата на презасаждане, възникнали от бракуването и изкореняването на винени сортове след 1985 г.; правата на презасаждане, неупражнени в предвидените срокове (според наредбата правото на презасаждане трябва да се упражни от производителя до края на петата година, следваща годината, в която е извършено изкореняването, регламентира наредбата. А правото на презасаждане се упражнява в срок 8 години в случаите, когато то се извършва върху терена, на който е извършено изкореняването). Националният резерв се попълва и с правата на презасаждане, възникнали след изкореняване на лозята по реда на чл. 58, т. 3, буква "в" от Закона за виното и спиртните напитки, както и с правата на засаждане, предоставени от националния резерв и неупражнени в срока по чл. 29, ал. 2 от наредбата. !!! Важно е да се знае, че правата, постъпили в националния резерв, се отнасят без ограничение за цялата територия на страната. Правото на засаждане, предоставено от националния резерв, не може да се прехвърля или да се преотстъпва на други лица. За получаване право на засаждане от националния резерв производителят подава в Изпълнителната агенция по лозата и виното заявление по образец.

Ако си правим домашно вино за „своя душа”
3040
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Петна по листата
Направете първичен преглед на листата на овощните и лозите
Зарязване на лозите край Поморие
На Трифон Зарезан лозарите поискаха внимание от властта върху сектора
Честит празник на лозари, винари и градинари!
Християнската църква отбелязва празника на свети Трифон
Запорираха винарна на фермер в Хърватия, за „врътки” с проекти за лозя
Срокът за подаване на документите е до 30.11.2023г.
Кандидатите за преструктуриране и конверсия на лозя вече могат да приключват заявленията си в СЕУ
ДФЗ
Удължават до 30 ноември приема на проекти за преструктуриране и конверсия на лозя
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини