Начало » Важно за фермера » Животновъдство
27.06.2006 г.

Специални приложения на птичия тор

Специални приложения на птичия тор

Освен за класическото наторяване на земеделските земи птичият тор може да има и други по-специални приложения. За нуждите на цветарството в подходящи разфасовки и опаковки може да се предлага изсушен птичи тор. За целта се използват специални сушилни агрегати. Методът е енергоемък и скъп. Евтин вариант е предлагането на смес от почва и "узрял" птичи тор след компостиране. И в двата случая пазарът е ограничен. Решават се проблемите на цветарството и в нищожна степен екологичните проблеми, свързани с птичия тор. Има публикации, съобщения и ограничена и неособено перспективна практика в света за използването в определени дози на птичи тор като фураж. Става дума за включване на несменяема постеля в пълнодажбени смески или по друг начин при преживни животни за угояване без заключителния период. Резервирано следва да приемаме съобщенията (има такива) за включване на птичи тор в смеските за непреживни. Важно е да се спазват законовите разпоредби за допустимостта да се използва птичи тор за хранене на селскостопанските животни.

В някои страни птичият тор (несменяемата постеля) се използва директно за отопление на птицевъдни или други обекти. Когато вентилационната система е добра - състоянието на несменяемата постеля също е добро. Тя е в насипно състояние с приемливо невисока влажност. Постелята се съхранява временно до момента на изгарянето в бази за съхраняване, които наред с приликите се отличават от торищата по това, че трябва да изключват допълнителното овлажняване при дъжд и сняг, а също така трябва да осигуряват възможност за допълнително снижаване на влажността на постелята чрез естествено изпарение, стимулирано движение на въздуха или друга енергоикономична технология. Покривната конструкция е задължителна, а степента на откритост, възможността за закриване и евентуалното използване на енергоикономични сушилни агрегати е въпрос на конкретно решение в зависимост от климата, валежите, ветровете, количествата торова постеля и нейното качество и др. фактори и на първо място икономическата обосновка.

Постелята се изгаря в пещ за затопляне на топлоносител, най-често вода, или в пещи за отопляване чрез отоплителни тунели. Несменяемата постеля се използва за изгаряне самостоятелно или смесено с други енергоносители, включително чрез напръскване с течни горива. По-популярно е използването на птичия тор за производството на газ и чрез него индиректно за отопление на птицевъдни или други обекти или за други енергийни нужди. В специални газодобиващи съоръжения се осъществява микробиологична ферментация, в резултат на което се добива газ с произтичащите от това възможности за многоцелево използване. Тази технология се радва на значителен интерес в немалко страни в света. Някои от изложените по най-краткия начин въпроси като тези за торищата, производството на газ, технологията за торене и др. са достойни обекти за самостоятелно разглеждане на фона на високата актуалност на проблема. Oт в. Фермер

Специални приложения на птичия тор
8743
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Кубота на второ място по продажби на трактори
Как правилно да използваме яйчените черупки в градината?
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
По казуса с контрола върху вноса на плодове и зеленчуци
ВАС отмени връщането на частната лаборатория на Капитан Андреево
Само за авансовите плащания по втория прием през финансовата 2024 година
Определен е бюджетът по 2 интервенции за лозари и винари
Община Харманли раздаде безплатно биотор на гражданите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини