Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
27.06.2006 г.

Срещу цинковия недостиг - с листно подхранване

Цинкът е микроелемент, който макар и в минимални количества е необходим за нормалния растеж и развитие на овощните култури. Този хранителен елемент участва в много ензимни реакции, оказвайки влияние върху цялостния обмен на веществата в растителния организъм. Важна е и неговата роля при синтеза на витамин С в плодовете. Много често почвата може да е добре запасена с цинк, но въпреки това той да е недостъпен за растенията. При алкални почви с висока концентрация на карбонати, както и при леки песъчливи почви цинкът е под формата на слабо разтворими съединения.

Появата на цинков недостиг може да се дължи и на екстремно високи температури, ниска почвена влажност или високо съдържание на органични вещества в почвата. Високата концентрация на фосфорни съединения в почвата също може да е причина за появата на цинков дефицит при овощните растения. Най-чувствителни към недостига на този микроелемент са черешата и ябълката. Проявата на цинковия недостиг при овощните растения е известна под името “розетъчност" или „дребнолистие" - листата са дребни и тесни, деформирани с хлоротични петна между жилките. Кореновата система е със силно потиснат растеж. Плодните пъпки са малко на брой, а вече образуваните плодове са с намалени размери и нетипична форма. Почвеното торене с цинксъдържащи съединения (цинкови соли или хелати) не е толкова ефикасно, колкото листното подхранване с тях.

Пръскането с цинков сулфат е изпитан начин за отстраняване на признаците на цинков дефицит. Правят се 2-3 пръскания рано напролет в концентрация 0,1-0,2 % (1-2 г/л) или след беритбата на плодовете, когато дървото има все още зелени листа. За да се избегнат проявите на фитотоксичност, листното приложение на цинксъдържащи торове не трябва да се прави всяка година и трябва да се внимава за пълното разтваряне на кристалите, преди разтворът да бъде изпръскан. Цинков сулфат с по-концентриран разтвор (3-4 процента) може да бъде приложен и като зимно пръскане. Пръсканията с цинкови хелати не повреждат листата и плода, затова могат да се правят и през вегетационния период. Използването на култури за зелено торене и краткотрайното затревяване на междуредията също дава положителен ефект.

Срещу цинковия недостиг - с листно подхранване
17230
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Важно за градинарите!
Листно завиване при доматите – защо и как да разрешим проблема?
Практика
Кое подхранване да изберем – кореновото или листното?
Съвети за градинари
Листно подхранване на пипера за повече чушки
Подгответе Вашите растения за всяко развитие на събитията!
Манголдът (листното цвекло)
Френска пита
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини