Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
20.06.2006 г.

Горчивите петна по ябълковите плодове са победими

Горчивите петна по ябълковите плодове са неинфекциозно заболяване, което може да предизвика сериозни загуби при много сортове ябълки (Грени Смит, Червена и Златна превъзходна, Муцу, Джонатан, Айдъред и много други). Смущението често остава незабелязано до беритбата, но може да се развие впоследствие и да причини значителни загуби на продукция по време на съхранението на плодовете.

Появяват се кафяви меки петънца, чиято тъкан е по-тъмна, суха, гъбеста и с горчив вкус. Симптомите може да не са видими по повърхността на плода, но да се забелязват след отстраняване на кората. Прилагането на високи норми азотни и калиеви торове води до образуването на по-големи плодове, което води до по-силно изразено проявяване на заболяването. Мулчирането спомага за избягване появата на горчивите ядки, пречейки на резките промени в почвената влажност и по този начин, при условие че не са използвани материали, богати на азотни съединения (например бобови треви). Листното приложение на калциеви препарати - калциев хлорид, калциев нитрат, калциев окис и други препарати за листно подхранване с високо съдържание на калций в състава си, дава много добър ефект за борба срещу заболяването.

Пръсканията започват през юни-юли и завършват до около две седмици преди беритбата. Правят се от 3 до 5 пръскания през вегетационния период с 10-14 дни интервал между тях с концентрация на разтвора в зависимост от характеристиките на конкретния продукт. Най-често препоръчваните концентрации за калциевия хлорид са в рамките на 0,5-0,7 на сто, а за калциевия нитрат - 0,8-1 на сто, като за първите третирания е препоръчително придържането към по-ниската концентрация. Ако се забележи наличието на пригор по листата, концентрацията трябва да се намали. Пригори могат да бъдат причинени и при третиране при температури, по-високи от 25°С. Лесно разтворимите формулировки Калцинит и Калмаг са подходящи за листно приложение. Може да се използва и Лактофол К/Са в доза 600 мл/дка за всяко пръскане. С калциевия нитрат растението получава и азот, затова е необходима известна корекция в количеството на почвено прилаганите азотни торове. Третиранията с листни торове, които съдържат калциев нитрат, не трябва да се прилагат след края на юли, защото има опасност да се понижи качеството на плодовете и да се влоши съхраняемостта. След като завърши всяко пръскане с калциеви препарати, машината за пръскане трябва да се изплаква с вода. От в. Фермер

Горчивите петна по ябълковите плодове са победими
65170
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Опасността от маната по зелето остава!
Справяне с болестите
За какво сигнализират петната по листата на краставиците?
Особености и причини за появата на върхово гниене при доматите
Предотвратяване на кореновото гниене при доматите – надеждни методи за защита
Алтернарията по зеленчуците съвсем не е за подценяване
Не подлежи на лечение
Стрик по доматите – опасно вирусно заболяване
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини