Начало » Новини » Страната
20.09.2022 г.

Заместник-министър Събев обсъди перспективите за развитие на планинското земеделие и животновъдство с фермери от Смолянско

Заместник-министър Събев обсъди перспективите за развитие на планинското земеделие и животновъдство с фермери от Смолянско

Заместник-министърът на земеделието Георги Събев взе участие в среща с фермери, на която бяха обсъдени перспективите за развитието на планинското земеделие и животновъдство. Събитието се проведе в с. Смилян, област Смолян, и бе организирано по инициатива на земеделски стопани.

Аграрният заместник-министър запозна стопаните с възможностите за подпомагане на секторите „Животновъдство“ и „Растениевъдство“ в Стратегическия план, както и специалното финансиране за планинските райони, включително и термина за качество „Планински продукт“. По време на срещата животновъди споделиха  необходимостта от създаване на кланици, за да бъде по-успешна реализацията на продуктите им. „Планинското земеделие е специфично заради по-трудните производствени условия. Същевременно в тези региони животновъдството е с традиционен и вековен поминък. Необходим е специален подход за неговото развитие, за да стане то привлекателно като бизнес“, категоричен бе заместник-министър Георги Събев.

Коментирани бяха и проблемите с реализация на земеделската продукция, както и предлагането й на пазара. Повдигнат бе и въпросът за фермерските пазари, на които производителите могат директно да представят своята продукция и създаването на условия за регулирането им в системата на общия пазар. Участниците в срещата поставиха и сериозния въпрос със заболяванията по картофите, тъй като картофопроизводството е с традиции в региона и е от малкото икономически рентабилни дейности. Според земеделските производители  е необходимо държавата да предприеме действия за подпомагане и защита на сектора. Дискутиран бе и проблемът с пасищата и състоянието на горите в областта.

В заключение заместник-министърът призова да бъде изпратена информация за заболяването по картофите, за да се направят необходимите проверки и да се потърсят решения. Той открои и необходимостта да бъдат поставени основите на междусекторно сдружаване на стопаните в Смолянска област. По думите му там земеделието е специфично и е добре местните заинтересовани страни да комуникират по-активно с обществото, за да има цялостен подход.

„Участниците в срещата се обединиха около идеята, че има нужда от диференциран подход към планинското земеделие и животновъдството, защото производството там е по-специфично. Трябва да се предприемат стъпки както от фермерите, така и от администрацията, за създаване на база, която да направи планинското земеделие по-привлекателно“, обобщи заместник-министър Събев.

В срещата взеха участие представители на туристическия бизнес, Националната служба за съвети в земеделието, растениевъди, експерти от Държавен фонд „Земеделие“, животновъди, представител на местна животновъдна организация, млекопреработватели от региона, както и други местни заинтересовани лица, с отношение към развитието на селското стопанство и  селските райони.

Заместник-министър Събев обсъди перспективите за развитие на планинското земеделие и животновъдство с фермери от Смолянско
4023
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Мнението на бранша
Георги Милев: Без дългосрочен хоризонт за бизнеса, земеделието ни е обречено
Мнението на бранша
Без украинската помощ необлагодетелстваните райони се оказват двойно по-необлагодетелствани
На вниманието на протестиращите
Кристалина Георгиева: Европейските правителства може да съжаляват, ако подкрепят фермерите
Увеличават се площите с хмел, високо е качеството на пивоварния ечемик
Втора част на интервюто със заместник-министъра на земеделието и храните
Таня Георгиева: До 11 септември промените в Стратегическия план трябва да са в парламента
Кадрови смени
Николай Георгиев е назначен за директор на агенцията по рибарство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини