Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.09.2022 г.

Промени при вписването на новите сортове в официалната листа на страната

Нормативни промени
Промени при вписването на новите сортове в официалната листа на страната

sinor.bg

До 26 септември върви едномесечен срок за обсъждане на промени в Наредбата за условията и реда за сортоизпитване, признаване, вписване и отписване на сортовете растения от Официалната сортова листа на Република България, съобщиха от Министерството на земеделието. Корекциите са налагат заради приетата през 2022 г. директива на ЕС за процедурите изследване на някои сортове земеделски растителни видове и зеленчукови видове.

Поправките ще позволят да има различимост, хомогенност и стабилност (РХС) на сортовете земеделски растителни и зеленчукови видове, които се вписват от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол. Те се привеждат в съответствие с актуализираните протоколи на Европейския офис за сортовете растения (ЕОСР) за отделни култури. В България това се регулира от агенцията и важи за сортоизпитване на култури, включени в протоколи на ЕОСР, четем в мотивите към наредбата.

Новите изменения ще подобрят информираността на заявителите при подаване на заявления за нови сортове. Ще бъдат актуализирани и количествата на семената от соя и памук, необходими за изпитване за биологични и стопански качества (БСК). Методиката за сортоизпитване за БСК е актуализирана и се изискват по-малки количества семена за сортоизпитване.

Нови сортове овошки

В преходните и заключителните разпоредби ще правят корекции и в още няколко наредби - наредба 3 от 2019 г. за условията и реда за получаване на разрешения за лица, които предлагат на пазара семена, предназначени за научни цели или селекционна дейност, и семена, предназначени за демонстративни и/или производствени опити, разрешените за целта количества в зависимост от растителните видове, опаковката и етикетирането на семената (обн., ДВ, бр. 30 от 2019 г.) (Наредба № 3 от 2019 г.).

В Наредба 13 от 2004 г. за реда за регистрация на търговци на посевен и посадъчен материал (обн., ДВ, бр. 40 от 2004 г.) (Наредба № 13 от 2004 г.) и Наредба 19 от 2004 г. за производство и търговия на посадъчен материал от зеленчукови култури (обн., ДВ, бр. 51 от 2004 г.). С промените в Наредба 3 от 2019 г. се уточняват изискванията към заявителите относно процедурата за издаване на разрешения по чл. 39а, ал. 2 от Закона за посевния и посадъчния материал, тъй като разрешенията се издават за сортове, които са в процес на сортоизпитване, а заявлението за вписване в Официалната сортова листа на Република България се подава, когато сортът вече е признат. Също така срокът на валидност на разрешенията за полски култури ще може да се удължава неограничен брой пъти за периоди, които не превишават една година, съгласно чл. 12, ал. 1 от Решение на Комисията 2004/842/ЕО. В Наредба 13 от 2004 г. се добавя ЕИК номер на заявителя в приложението за регистрация и се добавя партиден номер в книгата на търговците на посадъчен материал, с цел по-добра проследимост на партидите семена. Промените са необходими, за да се избегнат неясноти и неточности за заявителите, които искат да получат съответните разрешения.

Промени при вписването на новите сортове в официалната листа на страната
5192
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Съчетавайки традициите с модерни технологии
Българските производители създават уникални вина за взискателни вкусове
Нука и бизнес
Акцентът пада върху новите сортове и породи, устойчиви на болести
За добра реколта
Можем да ускорим съзряването на пипера
Преди края на кандидатстването
Основни документи за интервенциите по Втория стълб през 2023
Това е прозрачността, която фермерите очакваха
Девет важни условия за канидастване по интервенциите във Втори стълб
Промени в наредбата
Съхранявайте стари и устойчиви на суша сортове, възстановявайте пасища!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини