По искане на Европейската комисия, дирекцията по хранене, нови храни и алергени (Панел NDA) към Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ/EFSA) е изготвил становище за разширяване употребата на галактоолигозахариди (GOS) като нова храна, която може да се използва за производство на бебешки храни или хранителни добавки, съобщиха от Центъра за оценка на риска.
Новата храна „Бета ГОС се произвежда от млечна лактоза с помощта на β-галактозидаза, получена от Bifidobacterium bifidum. Заявителят е предложил продуктът да се използва в храни за специални медицински цели (FSMP).
Новата храна (наречена от заявителя Bimuno-GOS) се произвежда от млечна лактоза с помощта на „бета галактозидаза”, получена от Bifidobacterium bifidum и е включена в списъка за новите храни на ЕС. Заявителят посочва в заявлението, че няма промяна по отношение на производствения процес и данните за състава. Галактоолигозахаридите са разрешени за употреба в ЕС в редица храни, включително в храни за кърмачета, преходни храни, бебешки храни и като хранителни добавки. Заявителят иска разширяване употребата на новата храна в FSMP. Целевата популация е общото население над 4-годишна възраст.
Заявителят посочва максимален дневен прием за употреба в FSMP от 8,25 g GOS. В хранителни добавки са разрешени за употреба в дневна доза от 16,2 g. От европейската агенция заключават, че предложеното разширяване на употребата на GOS в FSMP е безопасно при предложените условия на употреба.
На 29 юни 2020 г. компанията G.K. Roozendaal, GLNP BV, подава искане до Европейската комисия (ЕК) за разширяване употребата
на новата храна галактоолигозахариди (GOS) в съответствие с член 10, параграф 1от Регламент (ЕС) 2015/2283. Заявлението
изисква разширяване употребата на галактоолигозахарид в допълнителна категория храни, а именно храни за специални медицински цели (FSMP), както е определено в Регламент (ЕС) №
609/20132 В съответствие с член 29, параграф 1, буква а) от Регламент (ЕО) № 178/2002, ЕК изисква ЕОБХ да предостави научно становище за разширяване употребата на галактоолигозахариди, като нова храна в съответствие с член 10, параграф 3 от Регламент (ЕС) 2015/2283.
Галакто-олигозахаридите са разрешени за и употреба в ЕС и включването им в списъка на Съюза е въз основа на оценка, извършена през 2013 г. от Ирландския орган по безопасност на
храните (FSAI). Това заявление е за разширяване употребата на GOS с цел добавяне, като съставка в FSMP.